Naslovnica
Vrati me korak natragSuper roditelj - početna stranica
Pubertet u dječaka
 
U dječaka, pubertet obično započinje između trinaeste i četrnaeste godine, no čitavo razdoblje traje 3 do 4 godine dok ne postanu fizički zreli.
 
Rastu, šire se i razvijaju mišiće.
Mogu se osjećaju čudno i nezgrapno, s rukama i nogama koje se čine predugima.
Pojavljuju se dlačice na bradi, gornjoj usni, ispod pazuha, na pubisu, moguće prsima i ostalim dijelovima tijela.
''Adamova jabučica'' postaje vidljivija.
Glas mutira kada se glasnice izduže i zadebljaju i postaje dublji. Mogu se osjećati posramljeno promjenama u glasu koji neočekivano pukne ili se povisi njegov ton.
Mogu nastati i akne na vrati i licu, uzrokovane upalom lojnih žlijezda, no obično se lako liječe redovitim čišćenjem lica i medicinskim tretmanima.
Testisi i ostali spolni ograni postaju veći.
Ukoliko u tom razdoblju imaju seksualne odnose s djevojkama, ona može ostati trudna.
Mogu uspoređivati svoje tijelo sa tijelima ostalih dječaka i biti zabrinuti ukoliko neki drugi dječak ima veći penis, više dlaka ili snažnije mišiće, no trebaju razumjeti da svaki dječak prolazi kroz pubertet različitom brzinom i razvojem.
Dječaci i djevojčice bi trebali jesti mnogo svježeg voća i povrća, smanjiti unos masne i slatke hrane poput kolača ili keksa. Trebali bi izbjegavati stroge dijete i redovito vježbati.
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Vježbajmo zajedno
Znam što želim
Sretna knjiga - Internet trgovina