Naslovnica
Vrati me korak natragSuper roditelj - početna stranica
Nakon rođenja, mentalna prilagodba
 
1. Prilagodna na činjenicu da ste odgovorni za drugo živo biće 24 sata dnevno nije laka. Postporođajna depresija, osjećaji tuge i bespomoćnosti, uobičajena je kod majki nakon rođenja prvog djeteta. No ubrzo nestane, osobito ukoliko je partner suosjećajan i od pomoći. Ipak, ekstremna depresija nakon poroda zahtijeva liječenje.
2. Mlada majka može se osjećati nesigurnom i neprivlačnom no svakodnevno vježbanje pože joj pomoći da vrati samopouzdanje. Vježbe za mišiće zdjelice mogu pomoći.
 
 
 
3. Grudi neće biti čvrste, bez obzira da li majka doji. Smeđa boja kože oko bradavica i smećkasta vertikalna crta na trbuhu izblijedjet će u roku od 4 mjeseca, kao i strije koje će postati srebrnkaste.
4. Dojenje je prirodna kontracepcija za trećinu žena, ali otprilike 20% žena koje doje imaju ovulaciju i mogu začeti u roku od 12 tjedana od poroda.
5. Tijekom trudnoće i posebno netom nakon poroda, nekima ženama više odgovaraju nježnosti nego seksualni odnos. Nakon poroda, najbolje vrijeme za ponovne seksualne odnose je kada se oba partnera osjete spremnima i nakon dopuštenja liječnika. Ako manjak estrogena nakon poroda u majki koje doje uzrokuje suhoću vagine, trebale bi koristiti lubrikante bazirane na vodi. Umor uzrokovan konstantnim prekidima sna i naporima tijekom dana može smanjiti seksualnu želju kod roditelja. No intimnost ne mora rezultirati spolnim odnosom.
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Vježbajmo zajedno
Znam što želim
Sretna knjiga - Internet trgovina