Naslovnica
Vrati me korak natragSuper roditelj - početna stranica
Obuzdavanje dječjih ispada u javnosti i kod kuće
Pitanje:
 
Kako obuzdati mališane koji naginju ispadima u javnosti i kod kuće?
 
Odgovor:
 
Mala, tek prohodala djeca, vode zahtjevan život. Moraju sve naučiti – kako puzati, jesti žlicom, piti iz šalice, moraju naučiti hodati i prema svima biti pristojni! A tu su i stvari koje ne mogu imati. Vrlo je frustrirajuće hodati dućanima punim slatkiša i samo slušati „Ne, ne, ne!” Kada im frustracia dostigne razine koje više ne mogu podnositi, tada imaju ono što zovemo „ispad” ili napadaj bijesa.
 
Kada je dijete na vrhuncu provale bijesa, važno je da shvatimo kako je on/ona izvan dohvata razuma. Ako ga/ju uvjeravamo da se smiri i vičemo na dijete samo ćemo pogoršati stvari.
 
Najvažnije sredstvo koje roditelj ima za bavljenje napadajima djetetova bijesa je da ih izbjegava. Dajemo vam nekoliko malih savjeta:
 
(1) Za duga čekanja koja ne možete izbjeći imajte spremne neke aktivnosti, nešto za pregristi, igračke
 
(2) Ako ih morate povesti sa sobom u kupovinu, potrudite se da to i njima bude isplativo (npr. osigurajte im dovoljno vremena za igru u dječjoj igraonici trgovačkog centra)
 
(3) Dajte im pravovremena upozorenja: „Za 5 minuta moramo ići”.
 
(4) I obrazložite: „...jer će tata biti kod kuće i tražit će nas.”
 
(5) Kod kuće, ako je djetetova provala bijesa usmjerena jedino samoisticanju, ne obazirite se na nju.
 
Kadagod je moguće, ponudite djetetu izbor. U ostalim slučajevima, umirivanje djeteta njemu najprihvatljivijim načinom - ljuljanjem, milovanjem, pjevušenjem, držanjem u naručju – često je i najučinkovitije.
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Vježbajmo zajedno
Znam što želim
Sretna knjiga - Internet trgovina