Naslovnica
Vrati me korak natragSuper roditelj - početna stranica
Razvod - kako kazati djeci
Pitanje:
 
Kako da svojoj djeci od 5 i 7 godina kažem da se muž i ja razvodimo?
 
Odgovor:
 
Dajemo vam nekoliko smjernica:
 
(1) Sjednite sa svojom djecom (oba roditelja, po mogućnosti) i otvoreno porazgovarajte o razvodu.
 
(2) Iskreno i jasno, dajte im jednostavno objašnjenje zašto ste odlučili razvesti se.
 
Ukoliko roditelji ne objasne zašto, djeca često svaljuju krivnju na sebe.
 
(3) Izbjegavajte kriviti jedno drugo.
 
Djeci nedvosmisleno dajte do znanja da za vaš razvod nisu nimalo kriva.
 
(4) Obećajte im da ćete ih voljeti i brinuti se o njima iako nećete živjeti zajedno.
 
(5) Dopustite djeci da vam postavljaju pitanja.
 
Djeca očajnički žele znati što će se s njima dogoditi nakon razvoda. Bilo bi dobro kad bi oba roditelja mogla razmotriti način brige za djecu nakon rastave i porazgovarati s njima o tome.
 
Tijekom ovog prijelaznog razdoblja, prema dobi djece trebali bismo prilagoditi i načine brige za njih:
  • Za petogodišnjake: Njima trebaju česti kontakti s oba roditelja. Redoviti, kraći kontakti bolji su od neredovitih, dugih kontakata. Promjene trebaju biti vrlo postupne.
  • Za sedmogodišnjake: Njima trebaju dulja razdoblja kontakta sa svakim od roditelja. Treba im omogućiti da često mogu prespavati kod svakog od roditelja. Treba im dodatni dokaz da nisu oni skrivili razvod i treba im očitovano dopuštenje da mogu voljeti oba roditelja.
Razvod može okončati brak, ali ne i obitelj. Pročitajte o utjecaju razvoda na djecu u knjizi Parents Forever  (Zauvijek roditelji).
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Vježbajmo zajedno
Znam što želim
Sretna knjiga - Internet trgovina