Naslovnica
Vrati me korak natragSuper roditelj - početna stranica
Ljekoviti čajevi
Već stotine godina služe se ljudi posvuda u svijetu ljekovitim biljem, kako bi poboljšali zdravlje. Čajevi od tog bilja nisu samo lijek već pomažu u čuvanju našeg zdravlja.
 
 
MMM, MIRIŠE ČAJ!
Čaj je napitak koji se može piti ne samo kad počneš kašljucati, kihati...
 
KAKO KUHATI ČAJEVE
• Jedna čajna žličica ljekovitog bilja (jedne vrste ili mješavine) dovoljna je za šalicu čaja.
• Bilje prelijte kipućom vodom, poklopite i ostavite 5-10 minuta da odstoji.
• Procijedite i pijte toplo.

VAŽNA NAPOMENA: čajeve od ljekovitog bilja ne valja zaslađivati jer zaslađeni slabije djeluju. Pijte ih bez ikakvih dodataka.

NAJDJELOTVORNIJE I NAJPOZNATIJE VRSTE LJEKOVITOG BILJA
KAMILICA

Kamilica je odlična za djecu, jer je blaga. Poznata je po svom umirujućem i opuštajućem djelovanju na centralni živčani sustav. Lijek je za različite vrste  grčeva (posebno u mišićima). Umirujuće djeluje i na probavu: ublažava bolove u trbuhu i vjetrove, pomaže kod mučnine i povraćanja.
 
METVICA

Zovu je još i menta (lat.:mentha), a u nekim krajevima nana (riječ burskog podrijetla).
Čaj od metvice jedan je od najdražih čajeva naših baka. Krasna je mirisa, osvježava dah i umirujuće djeluje na probavni sustav. Općenito smiruje i opušta. Za djecu treba pripremiti lagan čaj (neka odstoji samo 2-3 minute).
 
SLADIĆ

Kako već ime ove biljke kaže, čaj od nje fina je, slatka okusa. Izvrstan je za ispiranje nadražena, suha grla i ima protuupalno i antivirusno djelovanje. Pomaže kod različitih viroza te vodenih kozica, ospica i herpesa.
 
KADULJA

Najbolja biljka za ispiranje grla i usta. Patite li od grlobolje, upale u ustima ili želite spriječiti infekciju, grgljajte čaj od kadulje. Imate li perut ili želite da vam kosa potamni, upotrijebite ga za zadnje ispiranje kose.
 
RUŽMARIN

Pomaže u smanjivanju napetosti i stresa (ako si dobio/dobila loše ocjene u školi, skuhaj ga u količini dovoljnoj za cijelu obitelj). Jača pamćenje i snagu uma. Pomaže cirkulaciji. Ako ste promrzli ili prehlađeni, ili su vam stopala hladna, poslužite se čajem od ružmarina.
 
ČAJEVI OD MJEŠAVINE

SUHI KAŠALJ
Pomiješajte jednaku količinu ovih trava: ružmarina, bijelog sljeza, trpuca i sladića. Jednu do dvije čajne žličice bilja prelijte šalicom kipuće vode i ostavite da poklopljeno odstoji desetak minuta. Procijedite i pijte toplo. Ako se kašalj javlja noću, čaj se pije prije spavanja, ali se može uliti u termosicu i piti noću.
 
VLAŽNI KAŠALJ
Pomiješajte jednaku količinu majčine dušice, trpuca i plućnjaka. Jednu do dvije čajne žličice smjese prelijte šalicom kipuće vode i ostavite poklopljeno da odstoji nekoliko minuta. Procijedite i pijte toplo dvaput dnevno po jednu šalicu.
 
IZ DRUGIH KULTURA

ČAJ OD LOTOSA
Iz Japana, zemlje čajnih ceremonija, gdje se ovaj napitak osobito cijeni, stiže jedan poseban čaj: osušen korijen crvenog lotosa samelje se u prah i od njega pravi čaj. Čaj od lotosa izvrstan je za sazrijevanje kašlja, iskašljavanje viška sluzi te za kašalj praćen temperaturom. Može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane.
 
EKOPORUKE
  • Sve više istraživanja potvrđuje uspješno djelovanje bilja na naš organizam, bez neugodnih posljedica koje često znaju izazvati uobičajeni lijekovi. Ako se piju skupa s tim lijekovima, čajevi mogu ublažiti njihovo negativno djelovanje, tj. ono djelovanje koje šteti ljudskom organizmu.
  • Preporučamo piti čaj od ljekovitih biljaka čiji listići, grančice ili cvijetići nisu filtrirani. 
Pripremila: Jadranka Boban-Pejić
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Vježbajmo zajedno
Znam što želim
Sretna knjiga - Internet trgovina