Naslovnica
Vrati me korak natragSuper roditelj - početna stranica
Pohvalite dijete na kreativan način


Umjesto da samo kažete: „Bravo” kad god postignu napredak prema nekom cilju ili ovladaju nekom vještinom, budite određeniji.
Istaknite pojedinosti koje vam se u vezi toga sviđaju ili vas zadivljuju. Kažite: „Način na koji si mi ispričala priču je vrlo zabavan” ili „sviđa mi se kako si nacrtao ovo drveće”. Djetetu to znači puno više od odsutnog tapšanja po glavi.

No s druge strane, nemojte pretjerivati sa sustavom nagrađivanja. „Prije sam davala nagrade svakog petka”, kaže mama Liza. Liza sada pušta da Alan pronađe vlastito zadovoljstvo u postizanju nečega vlastitim trudom. „Čini se mnogo sretniji i ima više samopouzdanja”, otkriva nam ona.

 
Potaknite njegovu umjetničku stranu

Mnogi znamo za Mozartovu teoriju − slušanje klasične glazbe potiče rad mozga i sposobnosti. Umjesto da ciljate na buduće sposobnosti i visokošokolska dostignuća svoje djece, otvorite ih prema glazbi, plesu ili drugim umjetnostima koje će im obogatiti unutarnji život i osjećaj samovrijednosti. „Gibanje uz glazbu ili eksperimentiranje s kistom i bojama daje vašem djetetu emocionalni odušak, kreativan način da izrazi vlastite osjećaje o sebi i svojem svijetu”, kaže Eugene Golden, upravitelj Music Guilda (Glazbenog ceha), neprofitne organizacije koja predstavlja svirače komorne glazbe iz škola u užem središtu Los Angelesa.
„Osjećaj nekog postignuća koji nastane bavljenjem nekom umjetničkom disciplinom, bilo to učenje sviranja glasovira ili nastupi u školskoj predstavi, pomaže djetetu da bude zadovoljno sobom.”


 
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Vježbajmo zajedno
Znam što želim
Sretna knjiga - Internet trgovina