Naslovnica
Vrati me korak natragSuper roditelj - početna stranica
Uskrsna pletenica miriše
 
Uskrsna pletenica i pecivo od tijesta s kvascem
 
Što pripraviti za uskrsni doručak? Uz pomoć odraslih napravite pletenicu i peciva. Možete ih napraviti od istog tijesta.

Potrebno je:
- 25 g kvasca
- 125 - 250 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 500 g brašna
- soli na vrh noža
- 150 g margarina
- 2 jaja
 
U jednu veću zdjelu izmrvite kvasac, dodajte malo šećera i mlijeka pa pustite da odstoji deset minuta. Dodajte ostale sastojke, dobro promiješajte i pustite smjesu da odstoji dva sata.
 
Pletenica
 
Od polovice tijesta oblikujte pletenicu, premažite je žumanjkom i pecite 35 do 40 minuta na temperaturi od 180° - 200° C.
 
Zec

Od ostatka tijesta napravite gnijezda u obliku zeca poput onih na crtežu. U sredini treba ostaviti otvor dovoljno velik da u njega stane uskrsno jaje.
 
Pecivo
 
Od jedne kugle tijesta oblikujte zeca i u njega utisnite dvije grožđice koje predstavljaju oči. Premažite gnijezda i uskrsne zečeve žumanjkom i pecite ih na temperaturi od 180° C oko 20 minuta.
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Vježbajmo zajedno
Znam što želim
Sretna knjiga - Internet trgovina