Naslovnica
Vrati me korak natragSuper roditelj - početna stranica
Marmelada i kompot od dunja - jesenaks slastica
Miješane marmelade u kojima je jabuka jedan od najčešćih sastojaka nezamislive su bez dunja. U Dubrovniku se na početku listopada održava Festival marmelade, a različiti proizvođači ponudili su i brojne marmelade od dunja. Evo jednoga recepta za mamu i jednoga za tebe kako biste lijepe plodove pretvorili u
zamamnu marmeladu i kompot.
 
 
Pekmez od dunja (za tvoje ukućane)
1 kg dunja
1 jabuka
1 kruška
80 dag šećera (može i manje)
U malo vode 20-ak minuta kuhajte sve zajedno,
Kad se malo ohladi, pasirajte.
Pasiranu smjesu pomiješajte sa šećerom.
Stavite u pećnicu i pecite oko sat, sat i pol te povremeno promiješajte.
Napunite staklenke.
 
Recept za tebe
KOMPOT OD DUNJA
2 dunje
10 dag šećera
korica neprskanoga limuna
½ litre vode
Vodi u kojoj ćete kuhati dunje dodajte šećer i limunovu koricu.
Nakon otprilike 20 - 25 minuta dunje koje ste oprali i odstranili im sjemenke te ih izrezali na kriške omekanit će. To je znak da je kompot gotov.
Stavite ga u zdjelu i kad se ohladi, uživajte u njemu.
 
PITANJA
Kada dozrijevaju dunje?
Kakva su oblika?
Beremo li ih prije ili poslije mraza?
 
 
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Vježbajmo zajedno
Znam što želim
Sretna knjiga - Internet trgovina