Naslovnica
Vrati me korak natragSuper roditelj - početna stranica
Otac se ljuti na sina
Pitanje:
 
Mojem sinu sada je 10 godina. Zadnjih par dana, moj suprug nije zadovoljan s njegovim ponašanjem jer kada bi god našeg sina zamolio da uradi nešto što se njemu ne da, naš bi sin začepio uši ili bi ga odbio poslušati. Naš bi sin potražio pomoć od mene, što mojeg supruga navodi na pomisao da ga sin ne poštuje. Iskreno, pred sinom nisam nikada rekla neku grubu riječ. Moj suprug kaže da će od sada šibom istući sina ako ga ne bude slušao. Čini mi se da moj suprug pokušava silom natjerati našeg sina na dobro ponašanje, što ga pak čini vrlo nesretnim i frustriranim. Što da učinim?
 
Odgovor:
 
Vi kao da ste u svemu tome postali neka vrsta posrednika. Nije to ni tako loše, jer upravo zato što ste vi posrednik u ovoj situaciji, vaše će postupanje prema njima biti od velikog utjecaja na mijenjanje njihovog odnosa. Vi imate ključnu ulogu u situaciji kod kuće.
 
(1) Svome mužu možete pomoći da se smiri tako što ćete mu pokazati da ste na njegovoj strani.
   
Svojim postupcima jasno mu dajte do znanja da u ovim teškim okolnostima ima vašu podršku. Kada se žali na ponašanje vašeg sina, ne pobijajte njegovo mišljenje niti se suprotstavljajte njegovom gledištu. Trebate ga pažljivo saslušati i prvo se s njim složiti. Omogućite mu da iskali ljutnju i pitajte ga što on očekuje da ćete vi učiniti da poboljšate tu situaciju.
 
(2) Potaknite vašeg sina da razgovara s vašim mužem
 
Kada vam se sin obrati za pomoć u vezi neke naredbe koju je dobio od vašeg supruga, trebate ga potaknuti da o tome porazgovara s ocem umjesto da traži vašu zaštitu. Morate ga riješiti te navike da se suviše oslanja o vas. Što vašeg sina više štitite, to će vaš suprug više osjećati da njega samog ne poštujete. Stoga je važno da ne brinete samo o sinovljevim osjećajima, već ga morate naučiti da treba poštovati svog oca. Čak i kada vam se zahtjevi vašeg supruga čine nerazumni, nemojte tada otvoreno stati na stranu vašeg sina. Svome suprugu to možete natuknuti kada se on malo ohladi.
 
(3) Promislite o odnosu vašeg sina s vama i s vašim suprugom
 
Jesu li odnosi s oba roditelja kolebljivi? Jeste li ponekad tako bliski sa svojim djetetom da se vaš suprug osjeća zapostavljenim? Možda nešto možete učiniti drugačije tako da i oni reagiraju drugačije, a obitelj se vrati u sklad.
 
Kako SLUŠATI svoje dijete?
  
1. Pokažite zanimanje
 
Okrenite se prema svojem djetetu i gledajte ga u oči. Također, prekinite svoju trenutnu aktivnost i usredotočite se samo na nj. Budite mu fizički blizu.
 
2. Poslužite se „poticateljima” komunikacije
 
Regirajte i verbalno (npr. upotrijebite riječi kao ošto su „aha”, „shvaćam”, „da”) i neverbalno (npr. kimanje glavom, smiješak, gledajte se u oči te koristite mimiku lica i pokrete tijela).
 
3. Postavljajte umjesna pitanja
 
Ne postavljajte previše pitanja i nemojte se previše baviti pojedinostima, dok istovremeno svojem djetetu ne date vremena da odgovori. Trebate postavljati otvorena pitanja koja potiču tok razgovora, npr. pitanja koja počinju sa „Što”, „Zašto” i „Kako”.
 
4. Uđite u svijet svojeg djeteta
 
Pokažite da cijenite poglede na svijet vašeg djeteta. Nemojte ih olako prosuđivati kao glupe ili besmislene.
 
5. „Slušajte” očima
 
Promatrajte ponašanje vašeg djetata. Možda će prije ispoljiti svoje osjećaje i potrebe, nego da o njima govori. Možda će i svoj unutrašnji svijet izražavati kroz igru ili crtanje.
 
6. Slušajte njegove riječi
 
Jedino ako točno razumijete riječi vašeg djeteta možete pokušati ući u njegov um. Možda vam doslovno kazuje što želi ili u njegovim riječima leži neka skrivena poruka.
 
7. Slijedite osjećaje
 
Dajte vašem djetetu do znanja da razumijete njegove osjećaje. Tada će vam se lakše povjeriti.
 
8. Pripazite na vlastite reakcije
 
Tako ćete potaknuti komunikaciju s vašim djetetom. Način na koji reagirate utjecat će na način na koji razgovara s vama.
 
Kako REAGIRATI na pitanja vašeg djeteta?
 
1. Potaknite raspravu
 
Kada vaše dijete postavi pitanja, potaknite raspravu riječima: „Što misliš pod...” i dopustite mu da odgovori.
 
2. Budite iskreni
 
Ako ne znate odgovor, budite iskreni i to mu recite.
 
3. Pomognite vašem djetetu da potraži odgovore na svoja pitanja
 
Iznesite prijedloge kako da oboje potražite odgovor.
 
4. Podučite vaše dijete kako da pronađe odgovor
 
Navedite ga da pokuša pronaći odgovore na vlastita pitanja. To će mu pomoći da razmišlja.
 
Kako PRIČATI sa svojim djetetom?
 
1. Pazite kako i što ćete reći
 
Ton vašeg glasa vrlo je bitan. Govorite smireno, tako da dijete ne uznemirite.
 
2. Izbjegavajte preopširne rečenice i komplicirane riječi
 
Ukoliko je vaše dijete mlađe od 6 godina, koristite se kratkim i jednostavnim rečenicama.
 
3. Govorite uobičajenim jezikom
 
Pričajte s njim kao što biste pričali i s odraslom osobom.
 
4. Prigovore i propovijedi smanjite na najmanju mjeru
 
Takve stvari odbijaju vaše dijete i odvraćaju ga od razgovora s vama.
 
5. Budite senzibilni
 
Promatrajte svoje dijete i ustanovite je li možda zabavljeno drugim stvarima. Ako vaše dijete nije spremno za razgovor, pričekajte. Nemojte ga siliti da priča.
 
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Vježbajmo zajedno
Znam što želim
Sretna knjiga - Internet trgovina