Naslovnica
Vrati me korak natragSuper roditelj - početna stranica
Prva menstruacija (mjesečnica) i higijenska zaštita

Prva menstruacija obično nastupa između desete i četrnaeste godine, no može i ranije ili kasnije. Djevojke bi se trebale posavjetovati s liječnikom ukoliko sa 16 godina nisu dobile mjesečnicu. Prije prvog dana menstrualnog ciklusa, djevojke mogu primijetili smećkaste mrlje na donjem rublju. Trebale bi se odlučiti kakvu će higijensku zaštitu koristiti savjetujući se sa majkom ili medicinskom sestrom. Zaštita bi trebala biti spremna u svakom trenutku.
 
 
U školi, nastavnice razumiju sanitarnu zaštitu i pomoći će djevojkama ako nisu spremne. Higijenski ulošci odnose se na uloške koji se nose izvana ili tampone koji se umeću u vaginu. Samoljepljivi ulošci su udobni i pouzdani. Tamponi su prihvaćeniji kod starijih djevojaka. Neke žene koriste i jedno i drugo tijekom mjesečnice. Higijenska zaštita mora se mijenjati svaka 3 do 4 sata.
Menstrualni izljev nema mirisa dok ne dođe u doticaj sa zrakom. Ulažak ili tampon koje se ne promijene duže vrijeme mogu početi zaudarati ili izazvati infekciju. Nikad ne nosite tampone preko noći. Tampon koji je u vagini dulje od 8 sati može izazvati sindrom toksičnog šoka (TSS). To je akutna bolest sa iznenadnom pojavom visoke temperature, povraćanjem, bolovima u trbuhu, proljevom, glavoboljom, bolovima u mišićima i osipom.
Prije korištenja tampona, pročitajte uputstva na pakiranju. Operite ruke prije i nakon umetanja tampona. Pažljivo ih umetnite. Koristite ručno ogledalo kako biste olakšali umetanje. Ostavite konac da visi izvana kako biste lakše izvadili tampon. Sjetite se izvaditi zadnji tampon kada mjesečnica završi.
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Vježbajmo zajedno
Znam što želim
Sretna knjiga - Internet trgovina