Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Bizant, Svemir, Predromanika, Hramovi, Vjetar, Morske struje, Romantizam, Mora, Ratni zločini, Muzej, Računalo, Rimsko graditeljstvo, Religija, Kora, Republika, Ustav, Senior, vazal, Heleni (Grci), Bura, Senat, Prvi svjetski rat, Špilja, Ekvator, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Perzija, Mjesec, Meridijani i paralele, Temperatura, Termometar, Legenda, Krapinski pračovjek, Padaline, Mezopotamija, Građa zemlje, Močvare, Polja u kršu, Inkvizicija, Globus, Plima i oseka, Obalni reljef,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Komunizam
Ideja komunizma duboko je utkana u povijest zapadnog mišljenja: nalazimo je još u antičkoj Grčkoj, kao i u prvotnom kršćanstvu. U Novom Zavjetu, opis načina života prvotne kršćanske zajednice u Jeruzalemu daje nam sliku idealne komunističke zajednice (u prva dva gore navedena smisla riječi "komunizam"), u kojoj je ostvareno načelo "Od svakoga prema mogućnostima, svakome prema potrebama".
 
Komunizam su definirali Karl Marx i Friedrich Engels 1848. u knjižici s naslovom "Komunistički manifest" koja je bila prvo objavljena u Londonu. Komunistički manifest je definirao utopiju - komunizam gdje svi rade i uzimaju prema svojim potrebama, a u takvom društvu ne postoji privatno vlasništvo, kapitalizam, a ni država. Mnoge ideje koje su Marx i Engels iznijeli nisu bile nove i one su se pojavile prije u dijelima Platona ("Država"), te u dijelu sir Thomasa Morea ("Utopija"), no oni su uskadili te ideje s tadašnjim vremenom i shvaćanjima. Komunistički manifest je nastao iz kritike tadašnjeg kapitalističkog društva i rastuće industrijalizacije u Europi i u SAD. Komunistički manifest je doveo do stvaranja komunističkih pokreta u mnogim zemljama, i u ranom 20. stoljeću je postala osnova boljševizma i Treće internacionale. Ideje komunizma u interpretaciji Vladimira Iljiča Lenjina dovele su do stvaranja Sovjetskog saveza i kasnijem rasprostranjenju komunizma kao državnog poretka u mnogim zemljama svijeta. Sve interpretacije bile su daleko od komunizma koji je bio iznesen u Komunističkom manifestu, tj. utopijskog poretka.
 
Hrvatska enciklopedija, svezak 6 (2004.), navodi slijedeća četiri značenja pojma "komunizam":
 
  1. Ideja savršenoga, besklasnoga društva potpune jednakosti ljudi.
  2. Politička ideologija utemeljena na ukidanju privatnoga vlasništva i na uspostavi zajedničkoga vlasništva nad sredstvima za proizvodnju.
  3. Politički pokret (komunistički pokret) koji obuhvaća ukupnost komunističkih stranaka (često u njihovom nazivlju i : "partija"), organizacija i skupina u svijetu.
  4. Polistički sustav totalitarne jednostranačke vlasti.
Sretna knjiga - Internet trgovina