Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Kmet, Feudalizam, Rimsko carstvo, Republika, Prozirnost, Anaerobni organizmi, Morske struje, Mjesec, Karolinzi, Datumska granica, Filipike, Inkvizicija, Oblik zemlje, Islam, Socijalizam, Faraon, Komunizam, Pučki tribuni, Demos, Senior, vazal, Sila teža, Unitarijanizam, Moneri, Vjetar, Arhiv, Crta (lenta) vremena, Civilizacija, Sparta, Riječni (fluvijalni) reljef, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Kršćanski simboli, Helenizam, Vrijeme, Kršćanstvo, Sumračnica, Pad zapadnog rimskog carstva, Svemir, Jugo, Romanika, Pokrštavanje,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Komunizam
Ideja komunizma duboko je utkana u povijest zapadnog mišljenja: nalazimo je još u antičkoj Grčkoj, kao i u prvotnom kršćanstvu. U Novom Zavjetu, opis načina života prvotne kršćanske zajednice u Jeruzalemu daje nam sliku idealne komunističke zajednice (u prva dva gore navedena smisla riječi "komunizam"), u kojoj je ostvareno načelo "Od svakoga prema mogućnostima, svakome prema potrebama".
 
Komunizam su definirali Karl Marx i Friedrich Engels 1848. u knjižici s naslovom "Komunistički manifest" koja je bila prvo objavljena u Londonu. Komunistički manifest je definirao utopiju - komunizam gdje svi rade i uzimaju prema svojim potrebama, a u takvom društvu ne postoji privatno vlasništvo, kapitalizam, a ni država. Mnoge ideje koje su Marx i Engels iznijeli nisu bile nove i one su se pojavile prije u dijelima Platona ("Država"), te u dijelu sir Thomasa Morea ("Utopija"), no oni su uskadili te ideje s tadašnjim vremenom i shvaćanjima. Komunistički manifest je nastao iz kritike tadašnjeg kapitalističkog društva i rastuće industrijalizacije u Europi i u SAD. Komunistički manifest je doveo do stvaranja komunističkih pokreta u mnogim zemljama, i u ranom 20. stoljeću je postala osnova boljševizma i Treće internacionale. Ideje komunizma u interpretaciji Vladimira Iljiča Lenjina dovele su do stvaranja Sovjetskog saveza i kasnijem rasprostranjenju komunizma kao državnog poretka u mnogim zemljama svijeta. Sve interpretacije bile su daleko od komunizma koji je bio iznesen u Komunističkom manifestu, tj. utopijskog poretka.
 
Hrvatska enciklopedija, svezak 6 (2004.), navodi slijedeća četiri značenja pojma "komunizam":
 
  1. Ideja savršenoga, besklasnoga društva potpune jednakosti ljudi.
  2. Politička ideologija utemeljena na ukidanju privatnoga vlasništva i na uspostavi zajedničkoga vlasništva nad sredstvima za proizvodnju.
  3. Politički pokret (komunistički pokret) koji obuhvaća ukupnost komunističkih stranaka (često u njihovom nazivlju i : "partija"), organizacija i skupina u svijetu.
  4. Polistički sustav totalitarne jednostranačke vlasti.
Sretna knjiga - Internet trgovina