Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Klif, Klasicizam, Kolonizacija, Globus, Diktator, Špilja, Morske struje, Socijalizam, Plemić, Obitelj, Arapska kultura, Legija, Crta (lenta) vremena, Koncentracijski logor, Faraon, Riječni (fluvijalni) reljef, Kršćanstvo, Muzej, Barbari, Geološka doba, Hramovi, Povijesni izvori, Padaline, Jame, Holokaust, Ljudska prava, Metalno doba, Reljef, Imperijalizam, Seoba naroda, Sila teža, Filipike, Genocid, Knjižnica, Civilizacija, Rimska vojska, Kora, Republika, Povijest, Polja u kršu,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Slasni Durio zibethinus
Sve voće odaje osebujan miris kojim nastoji privuči kukce-oprašivače, ali stablo Durio zibethinusa izbrusilo je tu tehniku do savršenstva.

Njegovi zreli plodovi mogu se nanjušiti s udaljenosti od pola kilometra.

Većini rijetkih posjetitelja šume taj je miris odbojan, ali ovdašnji stanovnici smatraju ga okrepljujućim, i čim ga osjete krenu u potragu za tim drvetom.
Pri tom se moraju požuriti jer velik broj šumskih stanovnika također će krenuti za tim mirisnim tragom. Orangutani, vjeverice i kljunorošci skupljaju plodove dok ovi još vise na stablu. Jedna vrsta miša iz porodice Tragulidae, jedna vrsta medvjeda jugostične Azije Helarctos malayanus, pa čak i tigrovi jedu otpale plodove.

Tijekom sezone zrenja, tlo ispod tog drveta prepuno je potrganih kora i velikog broja crnih sjemenki koje su neke životinje, jedući plodove,  ispljunule.

Sa stajališta tog drveta takve sjemenke su čisti promašaj: one će proklijati, ali neće narasti do nekih značajnijih visina jer se nalaze u sjeni matičnog drveta. Uspješne su one sjemenke koje je netko progutao. One će ostati neprobavljene u želucu životinje i izaći iz nje uobičajenim putem, daleko od matičnog stabla.

To drvo uzgaja se u velikoj mjeri u Jugoistočnoj Aziji, a posebno u Tajlandu, Maleziji i Indoneziji, gdje se smatra kraljicom voća. Neki drže da potječe s Jave i Sumatre, ali danas je Tajland njegov najveći proizvođač. Dobri poznavatelji tog voća kažu da tajlandske vrste, posebno sočna podvrsta Monthong, jesu najbolje na svijetu, s čime se ne slažu Malajci koji tvrde da njihova vrsta te voćke, iako manja, ima bogatiju aromu i okus. 

Durio zibethinus prenesen je u sjevernu Australiju, Havaje, neke karipske zemlje i neke krajeve južne Indije.
Magali Claussner-Petit
"Seksualnost tinejdžera"
Ida Mati
"Glas za zemlje spas"
Sretna knjiga - Internet trgovina