Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Mjerilo, Dualizam, Romantizam, Legija, Katakombe, Senat, Helenizam, Škrapa, Polovi, Klif, Imperijalizam, Tlak zraka, Inkvizicija, Jame, Metalno doba, Kmet, Piramide, Feudalizam, Crta (lenta) vremena, Muzej, Planeti, Ustav, Močvare, Meridijani i paralele, Arhiv, Proročište, Ratni zločini, Plima i oseka, Sparta, Datumska granica, Islam, Mezopotamija, Zvijezde, Legenda, Jezgra, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Genocid, Litosferne ploče, Benediktinci, Perzija,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Prosvjetiteljstvo
Prosvjetiteljstvo je duhovni pokret u Europi u 18. stoljeću. Prosvjetitelji su ostavili svoj pečat u filozofiji i književnosti osobitim preispitivanjem društvenog poretka te čovječnosti, služeći se pritom idejama "prirode", "slobode" i "razuma" (ovaj je bliži zdravoj pameti nego racionalističkome razumu).
 
Svojim suprotstavljanjem religioznim, moralnim i političkim opresijama prosvjetitelji su težili obnavljanju znanja, etike i estetike svoga vremena: prosvjetiteljski ideal čovjeka je onaj koji djeluje po prinicipima, a ne samo po navikama, običajima i tradiciji. Sebe su smatrali naprednom elitom koja se bori protiv iracionalnosti, praznovjerja i tiranije prošlih stoljeća i ujedno djeluje za svjetski napredak.
Sretna knjiga - Internet trgovina