Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Arhiv, Planeti, Meridijani i paralele, Islam, Pad zapadnog rimskog carstva, Arhiva, Mezopotamija, Pučki tribuni, Eolski reljef, Proročište, Kameno doba, Totalitarizam, Reljef, Mora, Ustav, Helenizam, Republika, Polja u kršu, Geografska karta, Zvijezde, Računalo, Močvare, Senior, vazal, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Glagoljaštvo, Republikanizam, Pokrštavanje, Termometar, Globus, Kršćanstvo, Pismo, Zakonik, Muzej, Katakombe, Romanizacija, Tlak zraka, Imperijalizam, Mitologija, Barbari, Jugo,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Prosvjetiteljstvo
Prosvjetiteljstvo je duhovni pokret u Europi u 18. stoljeću. Prosvjetitelji su ostavili svoj pečat u filozofiji i književnosti osobitim preispitivanjem društvenog poretka te čovječnosti, služeći se pritom idejama "prirode", "slobode" i "razuma" (ovaj je bliži zdravoj pameti nego racionalističkome razumu).
 
Svojim suprotstavljanjem religioznim, moralnim i političkim opresijama prosvjetitelji su težili obnavljanju znanja, etike i estetike svoga vremena: prosvjetiteljski ideal čovjeka je onaj koji djeluje po prinicipima, a ne samo po navikama, običajima i tradiciji. Sebe su smatrali naprednom elitom koja se bori protiv iracionalnosti, praznovjerja i tiranije prošlih stoljeća i ujedno djeluje za svjetski napredak.
Sretna knjiga - Internet trgovina