Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Prvi svjetski rat, Crta (lenta) vremena, Republika, Seoba naroda, Kršćanski simboli, Zakonik, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Karolinzi, Obitelj, Ljudska prava, Faraon, Atmosfera (zračni omotač), Stanica, Grčka mitologija, Proročište, Sumračnica, Kmet, Metalno doba, Republikanizam, Holokaust, Egejske civilizacije, Feudalizam, Ratni zločini, Kora, Riječni (fluvijalni) reljef, Reljef, Barbari, Računalo, Anaerobni organizmi, Mitologija, Romanika, Eolski reljef, Prosvjetiteljstvo, Tlak zraka, Rimska vojska, Senior, vazal, Globus, Gotika, Imperijalizam, Sige,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Najdraže su medalje koje osvojite s djecom
Život sportaša pun je odricanja. To zna svatko tko se okušao u nekom sportu, makar samo na kratko. Zato, ako ste neki sport toliko zavoljeli da ste odlučili posvetiti mu cijeli život, vi ste "pravi materijal" za sportskog trenera.
 
S kadetima "Mornara"
 
Mladena Hrastu, trenera u vaterpolskom klubu "Mornar", u bazen je najprije dovelo plivanje, ali ubrzo je shvatio da je s loptom u ruci i društvom u bazenu puno zanimljivije.
 
Do vrhunskih rezultata dug je put
 
S koliko se godina djeca mogu početi baviti vaterpolom?
Mladen: Ja sam počeo u 11. godini, a prije toga sam neko vrijeme trenirao plivanje i džudo. Danas se dobne granice sve više pomiču i djeca bi, ako se žele ozbiljno baviti vaterpolom, trebala početi trenirati čim navrše devet ili deset godina. Naravno, za rekreativno bavljenje ovim sportom nikad nije prekasno.
 
Gdje ste sve igrali?
Mladen: Prošao sam sve dobne kategorije u "Mornaru", igrao sam u reprezentaciji bivše Jugoslavije, a neko vrijeme i u Italiji, Slovačkoj i Španjolskoj. Danas igram u ekipi veterana.
 
Sedamnaest golova na jednoj utakmici
A nagrade?
Mladen: Bilo je i toga. Najdraže su mi one osvojene s djecom. Juniori "Poška" osvojili su dosta nagrada, među njima i prvenstvo Hrvatske. Inače, imam već desetak godina trenerskog staža. Trenirao sam i klubove u Italiji i Sloveniji, a danas sam u "Mornaru" trener kadeta (dob od 14-15 godina) i koordinator* svih mlađih kategorija.
 
U svim tim godinama sigurno ste doživjeli štošta zanimljivo.
Mladen: Jednom sam, dok sam igrao u Slovačkoj, dao 17 golova na jednoj utakmici. Pobijedili smo tada "Maribor" s 24:6.
 
U vaterpolu se daju golovi. Je li to jedina sličnost s nogometom?
Mladen: Nije, pozicije igrača imaju iste nazive. U objema momčadima igraju vratar, bekovi, centri i napadači. Ja sam prošao sve pozicije, čak sam neko vrijeme bio vratar, ali sam se na kraju specijalizirao za beka.
Mladen savjetuje svoje vaterpoliste.
 
Radost nakon osvojenog pehara
 
Događa li se da mladi sportaši zbo sportskih zanemare školske obveze?
Mladen: Ponekad. Tada je važno da trener bude u kontaktu s roditeljima, učiteljima ili profesorima. Ako učenik sportaš malo zapne u nekom predmetu i to ugrozi ritam treniranja, svi se zajedno trudimo pomoći mu kako bi svim obvezama udovoljio navrijeme. Kad se pripremaju za turnire, sportaši treniraju dvaput dnevno. Ipak, sve se može ako je čovjek uporan. Ja sam, iako sam se aktivno bavio sportom, uspio završiti fakultet, a uskoro ću i magistrirati*. Naravno, tema je vaterpolo.

Kako postati trener?
Da biste postali sportski trener, morate završiti fakultet za tjelesnu kulturu ili višu trenersku školu.
 
Koje osobine trener mora imati?
Prije svega treba voljeti odabrani sport, a želi li raditi s mladim sportašima, mora imati puno strpljenja i biti jako uporan. To nije uvijek lako, osobito kad igrači ne postižu željene rezultate. U takvim trenucima vrlo je važno da barem trener zadrži hladnu glavu.
 
Čime se koristi u radu?
Uobičajenim trenerskim pomagalima, od kojih je najvažnija zviždaljka. Važno je i dobro poznavati sportske propise.
 
Kakvu radnu odjeću nosi?
Sportske hlače i majicu.
 
Zašto je lijepo biti trener?
Lijepo je raditi s mladima, baviti se sportom i putovati. Nema ničeg boljeg od sporta želite li upoznati svijet. Osim toga, ne zaboravimo: u zdravu tijelu zdrav je i duh.
Što je u tom poslu teško?
O teškoćama ne razmišljam puno. One se rješavaju "u hodu".
Može li se raditi cijeli život?
Može.
 
* koordinator - osoba koja usklađuje akcije, djelovanje, poslove u nekoj ogranizaciji
*magistrirati – poslijediplomskim studijem steći znanstveni stupanj magistra
 
Pripremila Mirela Vladanović
(Arhiva časopisa Zvrk)
 
 
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina