Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Rimsko carstvo, Suverenitet, Geografska karta, Religija, Ekvator, Klif, Helenizam, Senior, vazal, Prvi svjetski rat, Krunidba, Plašt, Drugi svjetski rat, Piramide, Arapska kultura, Špilja, Bratovštine, Helenizam, Predromanika, Heleni (Grci), Republikanizam, Geološka doba, Filipike, Povijest, Polja u kršu, Termometar, Zakonik, Feudalizam, Islam, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Proročište, Diktator, Povijesni izvori, Civilizacija, Gotika, Personalna unija, Plebejci, Krški reljef, Atmosfera (zračni omotač), Benediktinci, Komunizam,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Polovi
Sjeverni pol je najsjevernija točka Zemlje, tj. sjeverni zemljopisni pol. Osim toga, postoje i drugi polovi - magnetni sjeverni pol , geomagnetni sjeverni pol kao i sjeverni pol nepristupačnosti.
 
Sjeverni zemljopisni pol  je najsjevernija točka Zemlje i kao pol se utvrđuje rotiranjem Planeta. On leži na zemljinoj osi i nalazi se na 90° sjeverne zemljopisne širine. Na tom mjestu nema kopna, nego samo led i voda, a ispod njega je Sjeverno polarno more, odnosno Arktik dubok oko 4.087 m.
 
Sjeverni magnetni pol  je točka na kojoj su magnetne silnice okomite u odnosu na površinu zemlje i pokazuju prema kompasu. Sjeverni geomagnetni pol sjeverne polutke je izračunanati pol nestabilnog Zemljinog magnetnog polja pod pretpostavkom, da se u sredini Zemlje nalazi magnetni štap. Sjeverni pol nepristupačnosti po definiciji je stalna točka Arktika koja je najudaljenija od svih obalnih linija.

Južni pol je najjužnija točka na Zemlji i ovisno o definiciji, nalazi se na ili u blizini Antarktike. Moguće ga je definirati na različite načine.  Geografski južni pol određen je rotiranjem Zemlje. On se nalazi na zemljinoj osi i ima stalni položaj na zemljopisnoj širini od 90° J i nalazi se na kopnu Antarktike ispod vječnog leda. Leži na 2.800 m nadmorske visine.
 
Južni magnetni pol je najjužnija točka na kojoj magnetne silnice stoje okomito prema površini Zemlje i kuda pokazuje južni kraj igle na kompasu. Kako on privlači južni pol igle, u fizikalnom smislu se radi o sjevernom polu. Geomagnetni pol na južnoj polutki je izračunati pol nepravilnosti zemljinog magnetnog polja pod pretpostavkom da se u sredini Zemlje nalazi magnetna palica. Sada se nalazi oko 78° J i 110°I. I on je, kao i magnetni pol, u fizikalnom smislu zapravo geomagnetni sjeverni pol. Južni pol nepristupačnosti je po definiciji točka na Arktiku koja leži na najudaljeniem mjestu od svih obalnih linija.
Sretna knjiga - Internet trgovina