Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Mora, Bratovštine, Feudalna davanja, Bura, Seoba naroda, Zvijezde, Estuarij, Jame, Holokaust, Predromanika, Benediktinci, Krapinski pračovjek, Škrapa, Apostoli, Olimpijske igre, Arapska kultura, Vrijeme, Mjesec, Temperatura, Sparta, Grčka mitologija, Grčki gradovi, Vjetar, Delta, Križarski ratovi, Egejske civilizacije, Zakonik, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Barbari, Mitologija, Kmet, Inkvizicija, Eolski reljef, Kršćanstvo, Tlak zraka, Barbari, Stanica, Povijest, Litosferne ploče, Romantizam,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Otkrivanje Božje volje
Islam je podijeljan na dvije skupine, na sunite i šijite. Glavna je razlika način na koji je otkriveno božansko vodstvo. Suniti (kojih je 90% ukupnog broja muslimana) drže se jednodušnosti zajednice obznanjujući sunnu Proroka. Šijitski muslimani radije se drže nadahnutih učitelja ili imama. Imami su potomci Alija, nećaka i posvojenog Prorokovog sina, koji je posjedovao tajne spoznaje i posebna tumačenja koja su do njega došla od samog Muhameda.

Preživjele su tri glavne skupine šijita. Zejdije u Jemenu prihvaćaju živi slijed nasljeđa imama. Šijiti Dvanaestero imama, koji vladaju u Iranu, vjeruju da je ta loza prestala s Dvanaestim imamom. Šijiti Sedmero imama ili Ismailiti u Indiji i Istočnoj Africi, sljedbenici su Age Kana i vjeruju da je loza prestala sa Sedmim imamom.

Obje skupine, ona od Sedam imama i ona od Dvanaest imama čekaju pojavu 'skrivenog imama' poznatog kao Mahdi. U međuvremenu, jer ne vjeruju u načelo jednodušnosti, njihovi vodeći teolozi nazvani mudžtehiduni smatraju se predstavnicima 'skrivenog imama' i obilno ispoljavaju svoju vlast u religijskim, zakonskim i čak političkim djelatnostima. To se jasno vidi u djelatnostima ajatolaha i mulaha u suvremenom Iranu (mnogi tvrde da su potomci Alije). Mudžtehiduni ne uvažavaju mišljenje ranijih zakonodavaca već posižu izravno za općim načelima koja se nalaze u Kur'anu, sunni i hadisi. Time se može objasniti njihov fundamentalizam.

Ovaj tekst je samo pokušaj da se u kratim crtama što jednostavnije predstavi islam. Molimo čitatelje da razumiju da ovih nekoliko riječi ne mogu opisati sve pojedinosti i specifičnosti razvoja islama kroz stoljeća njegova postojanja.
Sretna knjiga - Internet trgovina