Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Republika, Moneri, Grčka mitologija, Globus, Reljef, Religija, Civilizacija, Jezgra, Suverenitet, Jame, Helenizam, Predromanika, Estuarij, Sila teža, Egejske civilizacije, Zakonik, Demos, Pokrštavanje, Ekvator, Temperatura, Perzija, Plima i oseka, Senior, vazal, Ratni zločini, Polja u kršu, Planeti, Atena, Filipike, Islam, Plebejci, Karolinzi, Rimska vojska, Građa zemlje, Imperijalizam, Hramovi, Rimsko carstvo, Romanizacija, Vjetar, Konzul, Helenizam,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Škotska - dvorci, gajde, kiltovi ...
Škotska je daleko od Hrvatske, ali gotovo svi poznaju neke od tipičnih simbola te zemlje. Malo tko nije čuo za škotski viski ili nije vidio barem jednog Škota u suknjici.
 
DVORCI, GAJDE, KILTOVI…
 
U Škotskoj se zaista mogu vidjeti muškarci odjeveni u nešto što nama izgleda kao karirana suknja, no nikada jednom Škotu nemojte reći da nosi suknju jer biste ga uvrijedili.
 
SVAKA OBITELJ IMA SVOJ KILT 

Taj komad odjeće naziva se kilt i razlikuje se od ženske suknje jer se šiva na poseban način. Izrađuje se od tradicionalnih vunenih tkanina u različitim bojama po kojima se prepoznaju pojedini klanovi, odnosno obitelji. Nekad su ga Škoti nosili stalno, a danas ga odijevaju samo u svečanim prigodama, na folklornim priredbama i festivalima ili kada žele istaknuti svoju nacionalnost (npr. kada prate neku svoju sportsku momčad u inozemstvo).
 
DVORAC USRED GRADA

Škoti su vrlo ponosni na svoju državu i rado pričaju o njezinoj burnoj prošlosti (kojom se također ponose). Danas je ova zemlja dio Velike Britanije, ali ima svoj parlament. Sjedište mu je u Edinburghu, glavnom gradu Škotske. Edinburgh je i kulturno središte. U njemu se održavaju raznovrsni festivali, od kojih je najpoznatiji onaj koji se održava krajem kolovoza. Tada ulice ovoga prelijepog grada postaju pozornica za mnogobrojne plesače i druge izvođače.

Na strmoj stijeni usred grada leži znameniti dvorac (Edinburgh Castle), koji svakodnevno posjećuje na tisuće Škota i turista.

IZAĐI IZ GRADA

Ono stoje u Škotskoj najljepše i najzanimljivije, izvan je velikih gradova. Blagi, obrađeni, brežuljci na jugu, slikoviti ribarski gradovi na morskoj obali, visoke, čarobne planine, brojna jezera škotskog visočja (Highlands) i rijetko naseljeni otoci svojom ljepotom u svakom izazivaju posebne osjećaje. Planinarenje, pecanje u brzim planinskim rijekama, obilazak sela prepunih cvijeća i dvoraca, za koje mislite da postoje samo u mašti, najbolji su način da se upozna ova prekrasna zemlja i njezina povijest.
 
Edinburški dvorac na stijeni usred grada
 
TAJNA JEZERA LOCH NESS

Od brojnih jezera u Škotskoj najpoznatije je Loch Ness. Priča se da u njemu živi čudovište. Mnogi tvrde da su ga i vidjeli. Nazvali su ga Nessie, ali nitko još nije uspio dokazati da ono zaista postoji. Nitko, međutim, ne može sa sigurnošću tvrditi i da ne postoji, jer bi ovo 37 km dugačko i 274 m duboko jezero moglo u svojim dubinama čuvati još neku tajnu.
 
PONESI KIŠOBRAN ILI KABANICU

Dani bez barem malo kiše u Škotskoj su prava rijetkost, a potpuno vedro nebo, bez i jednog oblačka, nitko nikada u Škotskoj nije vidio. Kišna kabanica ili barem kišobran uvijek vam moraju biti pri ruci, a i usred ljeta nenaviknutu posjetitelju dobro će doći topla vunena vesta. Tako obučen, može gledati kako Škoti uživaju u sunčanju i kupanju u hladnom Sjevernom moru. No oni su na takvo vrijeme naviknuti pa im ne smeta. Po kiši ili suncu, vjetru ili magli, uvijek ih se može vidjeti kako igraju nogomet, pecaju, voze bicikl ili planinare i uživaju u tome.

Jeste li znali...

... da je Zagreb od Edinburgha udaljen 2412 km
... daje Glasgow najveći škotski grad
... da su gajde tipičan škotski instrument
...da u škotskim planinama živi posebna vrsta krava (Highland Cow)? Ima dugu dlaku koja je štiti od hladnoće.
 
Pripremila: Zrinka Kušan
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina