Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Unitarijanizam, Republikanizam, Pismo, Mjerilo, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Jezgra, Meridijani i paralele, Koncentracijski logor, Kmet, Pad zapadnog rimskog carstva, Zakonik, Demos, Feudalna davanja, Škrapa, Ekvator, Rimska vojska, Barbari, Pučki tribuni, Eolski reljef, Muzej, Proročište, Računalo, Mezopotamija, Plima i oseka, Romanizacija, Zvijezde, Klif, Ratni zločini, Knez, Barbari, Geografska karta, Svemir, Župan, županije, Apostoli, Estuarij, Krapinski pračovjek, Vjetar, Polovi, Planeti, Oblik zemlje,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Republikanizam
Republikanizam je politička ideologija koja propovijeda republiku kao društveno uređenje neke države, odnosno nužnost njenog uvođenja u državama koje su po svom uređenju monarhije. Zagovornici republikanizma su u pravilu zagovornici socijalističkih, te nešto rjeđe liberalnih ideologija. Kao glavni argument u prilog ukidanja monarhije i uvođenja republike se navodi da je državni poglavar koji na položaj dolazi temeljem nasljednog prava nespojiv suvremenim idealima jednakosti svih građana, kao i da nasljedni državni poglavar za svoje postupke ne odgovara nikome, odnosno važniji mu je privatni od javnog interesa. Republikanizam kao ideologija svoje korijene vuče iz antičke političke prakse utjelovljene u grčkim polisima kao što je Atena, odnosno Rimskoj Republici. Pojava europskih gradova-država u srednjem vijeku mu daje novih zamah, da bi se u doba prosvjetiteljstva uobličila kao reakcija na pojavu apsolutnih monarhija čije je uređenje bilo u sve većem raskoraku s interesima građanstva i kapitalizma.
 
Republikanizam svoj najradikalniji oblik dobija u vrijeme francuske revolucije kada postaje gotovo nerazdvojan od ideologije liberalizma. Međutim, s transformacijom dotadašnjih apsolutnih monarhija u ustavne, a kasnije i parlamentarne monarhije gdje monarsi imaju uglavnom simboličku ulogu, nestaje neposrednih političkih poticaja za republikanizam. S druge strane, republikanizam počinju koristiti nove ideologije 19. st. kao što su nacionalizam, a nešto kasnije i socijalizam, pogotovo njegova struja koja će u 20. vijeku biti poznata kao komunizam. Nasuprot republikanizmu se kao ideologija koja se zalaže za očuvanje ili ponovno uspostavljanje monarhije javlja rojalizam, odnosno monarhizam. Izraz republikanac ili republikanski je, s druge strane, u mnogim državama izgubio dosta svog ideološkog značenja, za što su možda najbolji primjer SAD i tamošnja Republikanska stranka.
Sretna knjiga - Internet trgovina