Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Demos, Temperatura, Kmet, Kompas, Senat, Barbari, Seoba naroda, Arhiv, Pad zapadnog rimskog carstva, Ponikve, Estuarij, Drugi svjetski rat, Mitologija, Rimska republika, Predromanika, Meridijani i paralele, Personalna unija, Jezgra, Gotika, Unitarijanizam, Pokrštavanje, Anaerobni organizmi, Prvi svjetski rat, Perzija, Povijesni izvori, Litosferne ploče, Arhiva, Legija, Senior, vazal, Civilizacija, Sumračnica, Dualizam, Klif, Provincija, Svemir, Tlak zraka, Rimski gradovi, Računalo, Romantizam, Egejske civilizacije,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Vunasti mamut – golemi rođak slonova
Znate II da tu prije mnogo godina područjem Medvednice lutale goleme životinje..., mnogo veće od onih koje danas ovdje žive?
 
Prije više od deset tisuća godina našim krajevima su lutale mnoge, danas izumrle životinje. Jedna od najpoznatijih bio je VUNASTI MAMUT.
 

Taj golemi rođak slonova bio je ponekad visok preko tri metra. Hranio se grančicama i izdancima, a zalihe masti sakupljene ljeti pohranjivao je u grbu. Od zime ga je štitila duga dlaka. Velike povijene kljove pomagale su mu u potrazi za hranom prekrivenom snijegom. U sibirskom ledu pronađena su mnoga dobro sačuvana tijela mamuta. Kosti su mu prilikom raznih građevinskih radova nalažene čak i u Zagrebu.

Uz mamuta, ovamo je ponekad zalazio i VUNASTI NOSOROG. Na teškoj glavi, koju je obično držao spuštenu, imao je dva roga. Tijelo mu je bilo prekriveno gustom dlakom, koja ga je štitila od hladnoće.

ŠPILJSKI MEDVJED jedna je od najpoznatijih zvijeri iz toga vremena. Kako mu ime kaže, obitavao je u špiljama. Znatno je veći od našeg medvjeda, s masivnijom glavom i snažnim nogama. Pretpostavlja se da je živio i do 20 godina. Usprkos svom zastrašujućem izgledu i snazi vjerojatno je ipak najčešće bio miroljubiv vegetarijanac. Sve su te životinje lovili prvi ljudi, koji su nam ostavili i njihove slike naslikane po spiljskim zidovima.
 
Pripremio i ilustrirao Aleksandar Žiljak
Sretna knjiga - Internet trgovina