Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Klif, Termometar, Ponikve, Suverenitet, Apostoli, Demos, Ekvator, Obalni reljef, Morske struje, Mezopotamija, Rimsko carstvo, Arhiv, Kršćanski simboli, Predromanika, Tlak zraka, Ledenjački reljef, Hramovi, Grčki gradovi, Bura, Plima i oseka, Konzul, Stanica, Plebejci, Perzija, Mora, Povijesni izvori, Jezgra, Ustav, Prvi svjetski rat, Islam, Legenda, Močvare, Komunizam, Senior, vazal, Koncentracijski logor, Heleni (Grci), Župan, županije, Plemić, Bizant, Provincija,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Crveno i modro jezero - krški dragulji
CRVENO I MODRO
 
Modro i Crveno jezero okružuju stijene neobična ljevkasta oblika.
 
MODRO JEZERO

Modro jezero nalik je eliptičnom lijevku, čiji je gornji rub promjera 800 x 500 metara. Narod mu je dao ime zbog modre boje nje­gove vode. Modro jezero ima oblik bubrega. Razina jezera diže se i spušta i do 70 meta­ra. Za jačih suša jezero presuši.
 
 
 
ISKAZNICA IMOTSKIH JEZERA

SMJEŠTAJ

Modro jezero nalazi se gotovo u samom gradu, na sjeverozapadnom rubu. Kilometar od njega prema sjeverozapadu leži drugi dragulj - Crveno jezero.
 
RELJEF

Imotska krajina jedno je od najzanim­ljivijih područja našega krša. Riječ je o području izloženom potresima, različitim procesima i pojavama što ih voda stvara u vapnencu.
Imotska jezera najljepši su primjer jezera stvorenih urušavanjem podzem­nih šupljina u kršu.
 
KRHKOST KRŠA    
 
Duboke pukotine u zemlji i spomenute ponikve proširivale su se zbog kretanja velikih vodenih masa. One su u diluviju - nakon otapanja leda -tekle površinom zemlje dolazeći iz raznih dinarskih planina iz Bosne. Vodene su mase pomagale koroziji i trajno povećavale podzemne spilje i
šupljine. Djelovanjem potresa nabiranjem Zemljine kore te su se spilje kas­nije srušile i ob­likovale ponikve - glavne pojave krša.

Postanku je znatno pomogla i potresna linija na kojoj se nalazi Imotska krajina - djelovala je na proširenje i stvaranje jezerskih udubina, lomeći i rušeći podzemne svodove. 
 
CRVENO JEZERO

Crveno jezero doista je pravo prirod­no čudo. Okruglo je poput divovsk­oga zdenca, pa se čini da je umjetno. Okomita provalija što čini prirodni bunar promjera je 200 metara, a dubine čak 500 metara. U ovom jezeru razina vode manje varira (35 metara).  Ime je dobilo po crvenkastim stijenama što čine obod jezera nagnut od sjevera prema jugu. Postanak ove jezerske ponikve vrlo je svjež, čak mu čovjek mogao biti svjedokom. To ju njegov otvor i stijene koje kao da su se jučer stropoštale. Gotovo svakodevno opaža se rušenje kamenja, a najupadljivije za vrijeme potresa. Silna se prašina uslijed srušenih blokova ka­menja izvijala iz Crvenog jezera neko­liko dana nakon potresa 1942.
 
Jeste li znali...
… da su imotska jezera oblikovana u grandioznim podzemnim šupljinama čiji su se stropovi prigodom potresa prolomili;
… da su na dnu Modroga jezera pukotine koje u kišnom razdoblju izbacuju vodu, a u sušnom se pretvaraju u ponore;
…da je uz svako jezero povezan neki davni događaj, ispletena neka tajanstvena priča puna jezovitosti i čuda - najviše uz Crveno kao najstrašnije i najtajanstvenije jezero;
…da se - kad Modro jezero presuši -  na njegovu dnu vide pukotine što izgledaju kao minijaturni krateri ugaslih vulkana?
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Ida Mati
"Glas za zemlje spas"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina