Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Povijesni izvori, Mjesec, Imperijalizam, Benediktinci, Helenizam, Senior, vazal, Mjerilo, Romanizacija, Geološka doba, Meridijani i paralele, Kršćanski simboli, Krški reljef, Feudalna davanja, Crta (lenta) vremena, Pučki tribuni, Svemir, Grčki gradovi, Rimsko graditeljstvo, Religija, Krapinski pračovjek, Riječni (fluvijalni) reljef, Salinitet, Špilja, Polovi, Plašt, Reljef, Kršćanstvo, Ratni zločini, Katakombe, Predromanika, Plebejci, Holokaust, Prozirnost, Zakonik, Koncentracijski logor, Pad zapadnog rimskog carstva, Bizant, Feudalizam, Arhiva, Sige,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Afganistan - djeca rođena u zemlji bez nade
U Afganistan ne možete ići kao turisti – to je opasna zemlja u kojoj se često ratuje. Stoga smo umjesto vas posjetili glavni grad Afganistana – Kabul, dolinu Panjšir te grad Mazar i Šarif na sjeveru te pustinijske azijske zemlje.
 
Djeca rođena u zemlji bez nade
 
Svi su Afganistanci postali ljudi tmurnih i tužnih pogleda. Njihova je sudbina vrlo teška. Sjaj, osmijeh i vedrina mogu se vidjeti jedino u dječjim očima. Upravo su djeca jedina nada za mir u toj napaćenoj zemlji.
 
DOMOVI OD KARTONA I NAJLONA

Više od 3 milijuna majki s djecom pobjeglo je iz Afganistana za vrijeme rata i nastanilo se u kampovima u susjednim zemljama. Sve vrijeme živjeli su u šatorima od najlona i kartona i jeli samo ako im je na vrijeme stigla humanitarna pomoć. Iako je Afganistan pustinjska  zemlja i ljeti je vrlo vruće, zime su veoma hladne. U planini Hindukuš temperatura pada i na -30 stupnjeva Celzijusa, pa su mnogi umirali od hladnoće.
 
ŠKOLA NA PUSTINJSKOM PIJESKU
 
Oni koji su ostali u svojoj domovini nisu mogli ići u školu – ili su bile zatvorene zbog opasnosti, ili potpuno srušene. Mnogi su ostali bez prijatelja stradalih u bombardiranjima. Još uvijek mnoga djeca pogibaju zbog mina i eksploziva zaostalih nakon rata. Danas se škole ponovno otvaraju, no roditelji nemaju novca ni za hranu, a kamoli za školski pribor. Zapravo, u afganistanskim selima nema ni trgovina u kojima bi se mogla kupiti olovka ili kreda. Zato učitelji predaju pišući slova na pijesku. Samo su malobrojni sretnici humanitarnom pomoći dobili olovke i bilježnice, u koje zapisuju prva slova i vitice perzijske abecede.
 
ŠTO JE TO GLAZBA?
 
Prije nego je nastupio mir, Afganistanom su vladali zloglasni Talibani, koji ženama nisu dopuštali da javno govore, niti da djevojčice idu u školu. Talibani nisu dopuštali ni gledanje televizije, slušanje radija, čitanje knjiga. U glavnom gradu Kabulu sada su ponovno otvoreni knjižnica, kino i prodavaonice sa CD-ima, pa neka djeca napokon imaju prigodu prvi put u životu vidjeti film, čitati knjigu ili slušati glazbu.
 
NAPAĆEN, ALI GOSTOLJUBIV NAROD

Unatoč svim strahotama, Afganistanci su gostoljubivi – uvijek su nas pozivali na čaj ili ručak. Budući da su siromašni, uglavnom jedu rižu s povrćem. Samo si bogatije obitelji mogu priuštiti i malo mesa uz obrok, i to samo petkom. Muslimani svetkuju petak baš kao kršćani nedjelju – uz obiteljski ručak, molitvu i odmor. Sladoled, bombone i čokoladu, kao ni igračke, većina djece u Afganistanu nikada nije vidjela.
 
ZAPOSLENI ŠESTOGODIŠNJACI

Gotovo su sve obitelji vrlo siromašne i mnogobrojne, pa ih roditelji ne uspijevaju sami prehraniti. Zbog toga i djeca često rade već od šeste godine života. Nije rijetkost na ulici sresti osmogodišnjega prodavača novina ili čistačicu cipela koja je tek navršila deset. Možda ovo i jest tužna priča, ali iz nje možemo puno naučiti. Rat donosi samo smrt, suze, tugu i patnju. Stoga tvoji vršnjaci Afganistanci poručuju: Kad odrastemo treba uvijek znati da rat ne može riješiti probleme. Nerazumijevanje se liječi razgovorom i opraštanjem.
 
ŠTO JE NAJLJEPŠE U AFGANISTANU
  1. Panjšir – zelena riječna dolina prepuna je stabala marelica, a okružena pustim planinama, čije su stijene crvene, žute, sive i plavičaste boje.
  2. Bamijan – planinski grad u kojem su 60 metara visoki kipovi Bude isklesani u liticama.
  3. Bazar (tržnica) u Kabulu – tu se prodaju mirisni čajevi, začini, perzijski tepisi, drago kamenje i miomirisi.
  4. Mazar i Sharif – grad s divovskom džamijom, čija je fasada izrađena od keramičkih pločica modre, zlatne, zelene i crvene boje.
  5. Afganistanska djeca – Zbog miješanja rasa i naroda djeca dobivaju najzanimljivije fizičke karakteristike. Kombinacije plavih očiju i crne kose, tamne puti i plave kose ili riđe kose i zelenih očiju ovdje nisu rijetkost.
Jeste li znali...
 
... kroz Afganistan se proteže jedna od najviših planina na svijetu – Hindukuš, čiji vrhunci dosižu i 5000 metara;
... zloglasni Talibani, koji su vladali Afganistanom, djeci su zakonom zabranili igračke, glazbu i crtanje; tek sada, nakon što je zavladao mir, djevojčice i žene smiju posjetiti frizera;
... siromašni stanovnici Kabula ispred zgrada sade povrće, a u kupaonicama drže koze i piliće;
... u Afganistanu postoji samo jedna asfaltirana cesta, koja spaja jug i sjever zemlje? Ponekad se – da bi se prešla udaljenost od 400 kilometara (kao od Zagreba do Splita) – treba voziti i dva dana.
 
Putujmo svijetom
 
Kad sam odlučila krenuti na put u daleku Južnu Koreju, znala sam samo da se nalazi na azijskom kontinentu, da Koreanci imaju kose oči, govore korejskim jezikom i pišu slikovnim pismom.
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina