Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Knjižnica, Senior, vazal, Feudalizam, Zakonik, Oblik zemlje, Rimska republika, Zvijezde, Arhiva, Škrapa, Obalni reljef, Civilizacija, Močvare, Legija, Atena, Ustav, Predromanika, Mjesec, Geografska karta, Piramide, Totalitarizam, Delta, Jezgra, Barbari, Anaerobni organizmi, Glagoljaštvo, Komunizam, Građa zemlje, Seoba naroda, Sumračnica, Egejske civilizacije, Ban, Plima i oseka, Socijalizam, Stanica, Kršćanski simboli, Rimsko carstvo, Plašt, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Povijesni izvori, Republika,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Utvrda Ražanac
Ranohrvatsko selo, gdje se nalazi utvrda koju tražimo, do turskih je provala bilo smješteno oko crkve sv. Jadrije (Andrije), u polju, oko 2 km južno od današnjeg mjesta. Nalazi se u blizini najveće srednjodalmatinske luke.
 
 
U BLIZINI KOJEGA SE GRADA NALAZI UTVRDA RAŽANAC?
 
Na današnjem položaju izgrađena je tek početkom 16. st. kad su Mlečani, radi obrane od Turaka i uskoka, u Velebitskom kanalu gradili brojne utvrde. Tako su uz more u Ražancu 1507. g. utvrđene tri kule. Jedan od najvažnijih simbola ovoga mjesta je svakako utvrda, tj. kaštelina kako kažu mještani. Ona je ponos ražanačke opstojnosti na ovom području i prkos neprijatelju ma s koje strane svijeta dolazio.
 
UTVRDA JE IZGRAĐENA RADI OBRANE OD KOGA?
 
Pri čišćenju materijala iz unutrašnjosti srednje kule nađeni su brojni ostatci ondašnjeg života, a to su razni ukrašeni dijelovi vrčeva i vaza,  čak jedna sablja koju su preuzeli stručnjaci za zaštitu spomenika iz Zadra. U jednom od zidova vidljivi su ostatci uzidane peći.
 
NAVEDI NAZIV JEDNOGA PREDMETA NAĐENOG U UTVRDI.
 
Gospa od Ružarija (7. listopada). Taj se blagdan iznimno svečano slavi i štuje od najstarijih vremena do danas. Slavi se oduvijek prve nedjelje u listopadu.
Kolo je jedno od glavnih obilježja kulturne baštine. U selu se posebno balalo (plesalo) na Gospu od Ružarija (ražanačka fešta), zatim na Badnjak kad se balalo do ponoći i na Uskrs nakon mise.
 
KOJI SE BLAGDAN POSEBNO ŠTUJE U RAŽANCU?
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina