Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Muzej, Provincija, Križarski ratovi, Kmet, Stanica, Republikanizam, Religija, Atmosfera (zračni omotač), Ratni zločini, Rimsko graditeljstvo, Polovi, Barbari, Legenda, Plašt, Bura, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Senat, Piramide, Temperatura, Delta, Globus, Islam, Filipike, Mezopotamija, Proročište, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Planeti, Zakonik, Mora, Krapinski pračovjek, Špilja, Inkvizicija, Rimska republika, Polja u kršu, Litosferne ploče, Suverenitet, Seoba naroda, Olimpijske igre, Oceani, Meridijani i paralele,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Utvrda Ražanac
Ranohrvatsko selo, gdje se nalazi utvrda koju tražimo, do turskih je provala bilo smješteno oko crkve sv. Jadrije (Andrije), u polju, oko 2 km južno od današnjeg mjesta. Nalazi se u blizini najveće srednjodalmatinske luke.
 
 
U BLIZINI KOJEGA SE GRADA NALAZI UTVRDA RAŽANAC?
 
Na današnjem položaju izgrađena je tek početkom 16. st. kad su Mlečani, radi obrane od Turaka i uskoka, u Velebitskom kanalu gradili brojne utvrde. Tako su uz more u Ražancu 1507. g. utvrđene tri kule. Jedan od najvažnijih simbola ovoga mjesta je svakako utvrda, tj. kaštelina kako kažu mještani. Ona je ponos ražanačke opstojnosti na ovom području i prkos neprijatelju ma s koje strane svijeta dolazio.
 
UTVRDA JE IZGRAĐENA RADI OBRANE OD KOGA?
 
Pri čišćenju materijala iz unutrašnjosti srednje kule nađeni su brojni ostatci ondašnjeg života, a to su razni ukrašeni dijelovi vrčeva i vaza,  čak jedna sablja koju su preuzeli stručnjaci za zaštitu spomenika iz Zadra. U jednom od zidova vidljivi su ostatci uzidane peći.
 
NAVEDI NAZIV JEDNOGA PREDMETA NAĐENOG U UTVRDI.
 
Gospa od Ružarija (7. listopada). Taj se blagdan iznimno svečano slavi i štuje od najstarijih vremena do danas. Slavi se oduvijek prve nedjelje u listopadu.
Kolo je jedno od glavnih obilježja kulturne baštine. U selu se posebno balalo (plesalo) na Gospu od Ružarija (ražanačka fešta), zatim na Badnjak kad se balalo do ponoći i na Uskrs nakon mise.
 
KOJI SE BLAGDAN POSEBNO ŠTUJE U RAŽANCU?
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina