Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Barbari, Plašt, Civilizacija, Egejske civilizacije, Totalitarizam, Polovi, Predromanika, Oblik zemlje, Padaline, Muzej, Crta (lenta) vremena, Geografska karta, Koncentracijski logor, Mjerilo, Suverenitet, Bura, Katakombe, Povijest, Romantizam, Salinitet, Helenizam, Prozirnost, Feudalna davanja, Svemir, Močvare, Knjižnica, Mjesec, Kralj, Župan, županije, Perzija, Krunidba, Pučki tribuni, Bratovštine, Temperatura, Anaerobni organizmi, Geološka doba, Križarski ratovi, Moneri, Feudalizam, Sila teža,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Mi o vuku, a vuk...
Već je spomen njegovog imena kod ljudi oduvijek izazivao nelagodu i strah. Vuk je divlji član porodice pasa i rođak najvećega čovjekova prijatelja – domaćega, pripitomljena psa. Ipak, malobrojni bi ga rado vidjeli u svome dvorištu.
 
Ova inteligentna i krvoločna životinja ljeti živi osamljeno po šumama, a zimi u skupinama od osam do dvadesetak pripadnika obitelji – čoporima. Svaki vuk dobro zna svoj položaj na društvenoj ljestvici unutar čopora, kojeg obično predvode najstariji mužjak i ženka.
 
Kako se vukovi hrane?

Vukovi su mesojedi... to nije osobito dobra vijest za naše domaće životinje! Vučji čopor obilazi svoj teritorij i ubija uglavnom bolesne, ranjene ili stare životinje. Iako ponekad zajedničkim lovom mogu ubiti čak i vrlo velike životinje, većinom su im cilj slabije od njih. Vukovi mogu učiniti ogromne štete na stoci i divljači. U nuždi jedu čak i strvine i biljke, a ponekad napadaju i čovjeka. Tko se boji vuka još...?!? Mislim da to nije samo Crvenkapica...!!!
 
A kako se glasaju?

Da bi lakše ostali u međusobnom dodiru, vukovi zavijaju: počinje jedan, a drugi mu se pridružuju. Osim toga, vukovi zavijaju i da bi suparničke čopore otjerali od vlastita teritorija. Ma, tko ne bi pobjegao od vučjega zavijanja...!
 
Postoji i tajni jezik vukova

Vukovi imaju i svoj vlastiti jezik pokreta. Načinom držanja tijela i ponašanjem prema ostalim članovima čopora vuk pokazuje koliko je važan u svom čoporu. Kako prepoznati vođu? Stoji uspravno s podignutim repom i ušima, a voli i iskesiti zube! Nije baš ugodno biti u njegovoj blizini... mislim da me već strah! Vuk koji ima spuštenu glavu i kleči kao da priznaje svoj podređeni položaj.
 
Jeste li znali...
 
... da vukovi mogu promijeniti do 17 izraza lica??? Mogli bi biti dobri pantomimičari;
... da potomstvo mogu imati samo vodeći mužjak i ženka u čoporu? U leglu je obično četvero do sedmero vučje štenadi;
.... da  vukovi koji žive na krajnjem sjeveru – u arktičkim predjelima – zimi dobivaju bijelo krzno. To im pomaže da se lakše i neprimjetnije približe plijenu. Takve vukove nazivamo bijelim vukovima. U ljeto njihovo krzno ipak poprima sivu, smeđu ili crnu boju;
... da je u Hrvatskoj vuk zadnjih godina postao vrlo ugrožena vrsta? Zato je od 1995. i zaštićen zakonom.
 
Tijelo mu je prekriveno dlakom sive ili žućkaste boje. Vrlo je snažno. Vuk može težiti i više od 60 kg. Mužjaci su veći od ženki. Vukovi koji žive u najsjevernijim i najhladnijim područjima imaju debelo krzno s gustim i mekim dlačicama uz kožu i duljim dlakama u vanjskom sloju. Krzno im pomaže da prežive hladnu sjevernu klimu.
 
Velika njuška jakih čeljusti sa po 42 oštra zuba. Očnjaci su u vuka snažno razvijeni i zovu se koljači. Budući da je vrlo krvoločna životinja, i zubi su u službi ubijanja plijena, žvakanja mesa i mrvljenja kostiju.
 
Dugačak i osjetljiv nos, te vrlo osjetljive uši pomažu vuku da pohvata mirise i zvukove drugih životinja. I Crvenkapica je primijetila da njezina baka ima velike uši!
 
Vukovi imaju duge i jake noge. Hodaju i trče na vršcima prstiju. Mogu trčati vrlo brzo. Na prednjim stopalima imaju po pet pandži, dok su na stražnjima samo po četiri.
 
Pripremila: Maja Jesih
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina