Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Plašt, Pokrštavanje, Tlak zraka, Moneri, Helenizam, Reljef, Perzija, Župan, županije, Vjetar, Delta, Rimsko carstvo, Bura, Eolski reljef, Polovi, Civilizacija, Rimski gradovi, Socijalizam, Konzul, Oceani, Metalno doba, Klif, Jame, Atmosfera (zračni omotač), Kršćanski simboli, Kralj, Svemir, Drugi svjetski rat, Benediktinci, Barbari, Stanica, Legija, Suverenitet, Demos, Gotika, Feudalizam, Povijesni izvori, Romantizam, Predromanika, Računalo, Knjižnica,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Ružo rumena, evo tebi moje žutilo, daj ti meni tvoje rumenilo
U Etnografskom muzeju grada Zagreba, na Trgu Ivana Mažuranića 14, održala se izložba pod nazivom Narodna medicina.
 
Svaki narod zna ponešto o lijekovima koji se kriju u prirodi, o ljekovitosti pojedinih biljaka te mogućnostima liječenja vodom, zemljom ili pripravama životinjskog podrijetla. Ta znanja usmeno se prenose sa starijih na mlađe naraštaje već stoljećima. Pri manjim zdravstvenim tegobama, npr. prehladimo li se, mnogi će od nas i danas rado posegnuti za nekim takvim lijekom koji nam je preporučila osoba iz obitelji ili prijateljskog kruga.
 
Narodna medicina u Hrvata

Hrvati su o narodnoj medicini znali mnogo još u vrijeme starih Slavena* koji su poznavali, i njima se koristili, pedesetak ljekovitih biljaka. Neke od njih, na primjer češnjak, lipu ili metvicu, i danas svakodnevno upotrebljavamo.
 
Od uroka* se branilo cvijećem 

U novoj domovini, na obalama Jadrana, Hrvati su od Ilira*, koji su ondje živjeli, prihvatili staromediteransko vjerovanje u urokljive oči, a od biljaka usvojili kamilicu i maslinu. Za iris ili peruniku, biljku velikih cvjetova, vjerovali su da ima magijsku moć i da čuva djecu od uroka i zla pogleda.
Marela Mimica, Ivica Jembrih, Daniel Načinović
"Zavičajna čitančica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina