Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Ban, Polja u kršu, Rimsko graditeljstvo, Moneri, Heleni (Grci), Totalitarizam, Karolinzi, Kora, Kompas, Dualizam, Kršćanstvo, Feudalizam, Računalo, Romantizam, Provincija, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Knez, Senat, Tlak zraka, Škrapa, Aerobni organizmi, Sige, Vjetar, Islam, Prosvjetiteljstvo, Suverenitet, Geografska karta, Povijesni izvori, Obalni reljef, Ledenjački reljef, Zvijezde, Civilizacija, Pismo, Barbari, Rimsko carstvo, Riječni (fluvijalni) reljef, Pučki tribuni, Imperijalizam, Ratni zločini, Špilja,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Slavonska nošnja
Niska dukata sjaji oko vrata
 
U odjeći Slavonije prevladava bijelo platno, samo što su muške gaće šire i dužih nogavica, obrubljene bijelim šupljikavim vezom, a takav je ukras bio i na rubu košulje. Zimi su odijevali kratki vuneni kaput (reklu) modre boje, urešen crveno-bijelim obrubom, jednakim onome na čarapama. Uz to Slavonci su obuvali široke opanke. Raskošnijem izgledu ženske nošnje u okolici Slavonskog Broda ponajprije je pridonosio tkani ukras crvene ili crne boje na stražnjem dijelu suknje (rubina), zatim bluza širokih rukava s kačkanom čipkom te lijepa pregača (zapreg), tkana četverokutnim uzorkom od tanke vune i srebrne žice. Glavu su pokrivale crvenim kariranim rupcom koji su slagale na poseban način kako bi istaknule obrub od vunenih kuglica.
 
Zbog hladnih zima i oštrije klime, uz platno i vunu nosilo se i krzno pa su obvezan dodatak činili debeli prsluci, kaputi i kabanice. Na noge omotane platnom umjesto čarapa (obojci) obuvali su se opanci, a na krajnjem su se sjeveru nosile čizme.

Žensko ruho ukrašeno biljnim i životinjskim motivima ima crveni, bijeli ili plavi vez od svile ili vune, ukrasne svilene mašne i vrpce, čipkarski radovi i nakit od zlata i srebra, koralji, jantarne ogrlice i perle. Kosu su žene plele u jednu ili dvije pletenice i ukrašavale crvenim vrpcama ako je djevojka bila neudana, a glave udanih žena bile su pokrivene tkanim i svilenim rupcima. Mladenkinu nošnja upotpunjavala je kruna sa što više nakita. Uz svakodnevno je ruho postojala i posebna zlatna nošnja "zlatara" ukrašena vezom od zlatnih niti. A neobičan dio muškog ruha bila je mala pregačica koja se nosila preko hlača (Baranja).
 
Etnozanimljivost

Neobičan dio muškog ruha je mala pregačica koja se nosila preko hlača (Baranja).
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Marela Mimica, Ivica Jembrih, Daniel Načinović
"Zavičajna čitančica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina