Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Krunidba, Atena, Demos, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Anaerobni organizmi, Računalo, Arhiva, Unitarijanizam, Grčka mitologija, Škrapa, Geološka doba, Polja u kršu, Kompas, Socijalizam, Feudalizam, Karolinzi, Povijesni izvori, Termometar, Inkvizicija, Padaline, Sumračnica, Bura, Stanica, Ustav, Islam, Imperijalizam, Olimpijske igre, Muzej, Klif, Morske struje, Republikanizam, Katakombe, Oblik zemlje, Pismo, Pokrštavanje, Koncentracijski logor, Delta, Špilja, Planeti, Drugi svjetski rat,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kolonije ne žele biti kolonije
Kolonija, što je to?

Bilo je to prije mnogo stoljeća. Nedugo nakon otkrića Amerike, počele su europske države u njoj osnivati svoje gradove i posjede. Tamo se selilo sve više bijelaca. Takve prekomorske posjede zovemo kolonijama.
 
Engleske kolonije šire se Amerikom

Svoje su kolonije u Sjevernoj Americi imali i Englezi. Iz godine u godinu zauzimali su sve veće prostore. Gradili su gradove, a široku ravnicu pretvarali u velike zemljoposjede - plantaže pamuka, kave i šećerne trske. Na tim plantažama radili su robovi - crnci nasilno dopremljeni iz Afrike. 
 
Borba za nezavisnost
 
U Americi je bilo bogatih ljudi, posebno među vlasnicima plantaža. No i bogati i siromašni stanovnici engleskih kolonija morali su kralju plaćati velike poreze. Stoga su se američki kolonisti pobunili protiv Engleske, i ratom izborili nezavisnost. Vođa Amerikanaca u tom ratu bio je George Washington. Po njemu, velikom nacionalnom junaku, dobio je naziv glavni grad Sjedinjenih Američkih Država.

Kako se zove glavni grad SAD-a?
 
jeste li znali...

... da je početak rata za nezavisnost bio događaj poznat pod nazivom "bostonska čajanka"? Naime preobučeni u Indijance, Ameri­kanci su u važnoj luci Boston napali brod kojim je bio doprem­ljen čaj i bacili u more sav njegov teret. Tako su željeli pokazati svoje neslaganje s engleskom vlašću, jer čaj je za njih bio svojevrsna oznaka te vlasti;
... da je jedan od tvoraca američkog ustava (temeljni zakon neke države), prvog ustava na svijetu, bio Benjamin Franklin? On je bio ne samo političar nego i znanstvenik. Poznat je po tome što je izumio gromobran.
 
Magdalena Najbar - Agičić
Sretna knjiga - Internet trgovina