Kolonije ne žele biti kolonije
Kolonija, što je to?

Bilo je to prije mnogo stoljeća. Nedugo nakon otkrića Amerike, počele su europske države u njoj osnivati svoje gradove i posjede. Tamo se selilo sve više bijelaca. Takve prekomorske posjede zovemo kolonijama.
 
Engleske kolonije šire se Amerikom

Svoje su kolonije u Sjevernoj Americi imali i Englezi. Iz godine u godinu zauzimali su sve veće prostore. Gradili su gradove, a široku ravnicu pretvarali u velike zemljoposjede - plantaže pamuka, kave i šećerne trske. Na tim plantažama radili su robovi - crnci nasilno dopremljeni iz Afrike. 
 
Borba za nezavisnost
 
U Americi je bilo bogatih ljudi, posebno među vlasnicima plantaža. No i bogati i siromašni stanovnici engleskih kolonija morali su kralju plaćati velike poreze. Stoga su se američki kolonisti pobunili protiv Engleske, i ratom izborili nezavisnost. Vođa Amerikanaca u tom ratu bio je George Washington. Po njemu, velikom nacionalnom junaku, dobio je naziv glavni grad Sjedinjenih Američkih Država.

Kako se zove glavni grad SAD-a?
 
jeste li znali...

... da je početak rata za nezavisnost bio događaj poznat pod nazivom "bostonska čajanka"? Naime preobučeni u Indijance, Ameri­kanci su u važnoj luci Boston napali brod kojim je bio doprem­ljen čaj i bacili u more sav njegov teret. Tako su željeli pokazati svoje neslaganje s engleskom vlašću, jer čaj je za njih bio svojevrsna oznaka te vlasti;
... da je jedan od tvoraca američkog ustava (temeljni zakon neke države), prvog ustava na svijetu, bio Benjamin Franklin? On je bio ne samo političar nego i znanstvenik. Poznat je po tome što je izumio gromobran.
 
Magdalena Najbar - Agičić
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr