Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Kršćanski simboli, Klasicizam, Socijalizam, Stanica, Barbari, Rimsko carstvo, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Personalna unija, Ponikve, Povijest, Feudalna davanja, Plemić, Kora, Sparta, Geografska karta, Mora, Romanika, Piramide, Barbari, Svemir, Prozirnost, Ledenjački reljef, Anaerobni organizmi, Računalo, Senior, vazal, Pad zapadnog rimskog carstva, Heleni (Grci), Suverenitet, Jugo, Romanizacija, Arhiv, Kompas, Hramovi, Mjerilo, Kralj, Oceani, Termometar, Dualizam, Genocid, Ratni zločini,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Novobabilonci (Kaldejci)
Iz pepela što su ga ostavili nemiri i ratovi s Asirijom, u Babiloniji se izdiže nova dinastija čiji je rodozačetnik Nabopolasar (625.-605. pr.n.e.), Kaldejac koji je okrunjen kraljem Babilonije nakon podbjede nad Asirijom kod Nipura i Babilona, 626. pr.n.e. Prvi njegov potez kao kralja bio je taj da je Elamcima vratio kipove bogova što su im ih Asirci oduzeli i pohranili u Babilonu, čime su potvrđene jake veze između dvije države.

Posljednji od novobabilonskih vladara bio je Nabonid, koji, čini se, nije bio izravni nasljednik, pa ga neki tekstovi nazivaju i uzurpatorom. Iako su se nad njegovo carstvo nadvijale opasnosti, on je uspio provesti religijsku obnovu, velike gradnje, pa čak i deset godina živjeti u pustinji. Njegova je majka bila iz Harana gdje se štovalo božanstvo mjeseca i taj kult Nabonid uvodi i u Babilon. Stoga je promicao štovanje babilonskog boga mjeseca koji se zvao Sin, a središte kulta stavio je u Ur. Time je navukao neprijateljstvo Mardukovih svećenika u Babilonu. Za vrijeme njegovog dragovoljnog desetogodišnjeg boravaka u arabijskoj pustinji, poslove je u Babilonu obavljao njegov sin Belšazar. Nisu poznati motivi toga Nabonidova poteza. Za svojih je velikih građevinskih pothvata osobito tragao za drevnim kipovima i natpisima ugrađenim u starije građevine. Na kraju ga je dočekao nezavidan svršetak.

539. pr.n.e. Babiloniju napadaju Perzijanci predvođeni kraljem Kirom. Bitka se odigrala kod Opisa, nedaleko od današnjeg Bagdada. Nabonid je potučen, a Perzijanci ulaze u Babilon. Otada više u Babiloniji neće biti domaćih vladara.
Sretna knjiga - Internet trgovina