Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Piramide, Termometar, Pokrštavanje, Zakonik, Svemir, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Križarski ratovi, Konzul, Muzej, Koncentracijski logor, Pučki tribuni, Atmosfera (zračni omotač), Bratovštine, Kmet, Holokaust, Stanica, Tlak zraka, Prvi svjetski rat, Faraon, Inkvizicija, Provincija, Mora, Komunizam, Padaline, Mezopotamija, Feudalna davanja, Kameno doba, Jugo, Perzija, Socijalizam, Prozirnost, Olimpijske igre, Katakombe, Atena, Totalitarizam, Krški reljef, Litosferne ploče, Plebejci, Klasicizam, Kora,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Bajkoviti zagorski dvorci
 
Hrvatsko zagorje specifično je područje sjeverozapadne Hrvatske.
Taj kraj obiluje prirodnim ljepotama i zanimljivostima te bogatom kulturnom baštinom.
U Hrvatskom zagorju zaštićeno je 275 objekata, spomenika kulture. Najvažniji među njima su dvorci.
Danas su oni, uz toplice, najprivlačnija turistička odredišta toga područja.
 
DVORCI DOISTA POSTOJE
Kao djevojčica često sam maštala da, poput princeze iz bajke, živim u raskošnu dvorcu* i nosim otmjene široke haljine koje se vuku po podu. Oko mog izmišljenog dvorca prostirao se vješto uređen velik park s raznovrsnim šarenim cvijećem i drvećem te malenim jezerom. No mislila sam da takvi dvorci postoje samo u pričama - i mojoj glavi. A onda su me jednom roditelji odveli na izlet u Trakošćan. Otada znam da bajkoviti dvorci doista postoje.
 
NAJPOZNATIJI I NAJROMANTIČNIJI
Mnogi kažu da je Trakošćan naš najromantičniji i možda najljepši dvorac. A kako ne bi i bio. Nije li dovoljno romantično provozati se čamcem po obližnjem, mirnom jezercu? Jer odatle se pruža nezaboravan pogled na zidine i kule te okolnu šumu.
 
TRAKOŠĆAN IZNUTRA
Danas je Trakošćan preuređen u muzej. U brojnim sobama izloženi su predmeti iz njegove prošlosti: stari drveni namještaj, velike peći, predmeti za svakodnevnu uporabu, slike nekadašnjih vlasnika i njihovih obitelji i dr. Sve je to uredno i skladno posloženo pa se ne smije dirati. Samo tako će se očuvati za nove posjetitelje.
 
TAJNE DVORACA
Uz dvorce su se oduvijek vezivale tajnovite priče i legende. Po takvim pričama je vjerojatno najpoznatiji Veliki Tabor, srednjovjekovni utvrđeni grad nedaleko od mjesta Pregrade. Stoljećima je stara priča o tužnoj sudbini prelijepe Veronike Desinićke, koja je zbog nesretne ljubavi prema mladom grofu Celjskom ubijena i zazidana u zidine toga dvorca. Druga priča kaže kako je guska koja je pala u bunar našla put do obližnjeg potoka. Tako je bio pronađen skriveni tunel što je vodio ispod dvorca. Djeca, navodno, i danas traže kraj potoka taj izlaz, ali on se ponovno izgubio.
 
Dvokatni arkadni trijemovi dvorca Veliki Tabor
 
NEKOĆ SLAVNI DVORCI - DANAS RUŠEVINE
Od mnogobrojnih zagorskih dvoraca sačuvalo se njih pedesetak. Neki su obnovljeni pa su u njima danas muzeji, arhivi, škole, bolnice, hoteli. Većina ih je, nažalost, zapuštena. Tako su nekoć slavni dvorci postali korovom zaraštene ruševine.
 
NEZAOBILAZNA MILJANA
Među najslikovitije ubrajaju se idilični Maruševec te živopisna Miljana. Dvorac Miljana lako se prepoznaje, jer ima živopisnu fasadu, a iznutra je ukrašen brojnim freskama*. Njegov današnji vlasnik pomno ga je uredio i otvorio za znatiželjne posjetitelje.
Priča o zagorskim dvorcima još nije završena. Pa ako te zanima njezin kraj, spakiraj se i put pod noge. Tako ćeš najbolje osjetiti njihovu tajnovitost i ponovno oživjeti san o nekom svom izmišljenom dvorcu.
 
Jeste li znali …
… da su sve sobe u dvorcima imale svoje nazive, npr.; plava, crvena, viteška, lovačka, gospodaričina,
   muzička, soba za primanje,
… da su se kupaonice u dvorcima počele graditi tek prije stotinjak godina;
… da osim Velikog Tabora, postoji i Mali Tabor;
… da je najveći dvorac u Hrvatskoj dvorac Klenovnik? Do pregradnje 1925. godine imao je 90 soba i 365 prozora!
    Danas je u njemu bolnica.
… da dvorac Opeka, nedaleko od Varaždina, ima arboretum*? Znaš li gdje je drugi arboretum u Hrvatskoj?
 
*dvorac – povremeni ili stalni dom vladara, feudalca, plemića i imućnih pojedinaca
*freska – oslikani dio zida ili stropa
*arboretum – nasad raznovrsnog domaćeg i stranog bilja
 
Pripremila Ivana Crljenko
(Arhiva časopisa Zvrk)
Vjekoslav Majer
"Grič u suncu, grič u sjeni"
Sretna knjiga - Internet trgovina