Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Romantizam, Plima i oseka, Riječni (fluvijalni) reljef, Feudalizam, Bratovštine, Kršćanski simboli, Kmet, Krapinski pračovjek, Moneri, Oceani, Oblik zemlje, Karolinzi, Špilja, Povijesni izvori, Obitelj, Stanica, Padaline, Rimska republika, Sila teža, Obalni reljef, Glagoljaštvo, Legenda, Metalno doba, Senior, vazal, Hramovi, Sige, Škrapa, Filipike, Rimsko carstvo, Olimpijske igre, Republika, Islam, Globus, Genocid, Kralj, Planeti, Sumračnica, Legija, Koncentracijski logor, Piramide,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Regulacija enzima
HIPOTEZA KLJUČ I BRAVA
 
Najuočljivija karakteristika enzima je njihova specifičnost. Emil Fischer je 1890. godine konstatirao da je ova hipoteza korektna uslijed specifičnosti oblika enzima i molekula na koje oni djeluju. Svaka molekula na koju određeni enzim utječe, ima točno određeni oblik, pomoću kojeg se molekula poveže na baš taj enzim. Na primjer, ako je molekula na koju enzim utječe u obliku kocke, a sam enzim ima dio u obliku trokuta na koji bi se molekula trebala nadovezati, do povezivanja neće doći, jer u tom slučaju enzim nije namijenjen za tu molekulu. Ova hipoteza se zato i naziva hipoteza Ključ i brava, jer je svaki ključ specifičan za svaku bravu koju otključava.
 
MOŽEMO LI IH ZAUSTAVITI
 
Na aktivnost enzima mogu utjecati različite molekule. Inhibitori, prirodni ili umjetni stvoreni u laboratoriju, su molekule koje ili umanjuju aktivnost enzima, ili je potpuno uništavaju. Aktivatori su pak molekule koje povećavaju aktivnost enzima. Inhibitori samoubojice su inhibitori koji se sami ugrade u enzim i zauvijek ga deaktiviraju. Mnogi lijekovi su ustvari inhibitori enzima. Npr. aspirin je inhibitor enzima koji rezultira stvaranjem prostaglandina (inflamantorna molekula), te tako stopira bol i inflamaciju.
Sretna knjiga - Internet trgovina