Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Ustav, Močvare, Mjesec, Mora, Kompas, Rimski gradovi, Koncentracijski logor, Hramovi, Dualizam, Špilja, Svemir, Genocid, Helenizam, Jezgra, Grčka mitologija, Ljudska prava, Republika, Arhiva, Prvi svjetski rat, Estuarij, Predromanika, Krški reljef, Gotika, Krapinski pračovjek, Oblik zemlje, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Romantizam, Inkvizicija, Provincija, Filipike, Moneri, Zvijezde, Polovi, Muzej, Atena, Delta, Faraon, Riječni (fluvijalni) reljef, Totalitarizam, Grčki gradovi,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Bogatim rječnik
Isto zvuči, al ne znači
radilica
čelična osovina (poluga) različitih mehanizama, posebno klipnih motora s unutarnjim izgaranjem
 
neplodna ženka društvenih insekata (pčela, osa, mrava)
razrez
izrez, otvor na odjeći
 
određivanje visine poreza
rasvjeta
obasjavanje svjetlom, osvjetljenje, osvijetljenost
 
ukupnost instalacija za opskrbu svjetlom
ruža
ukrasna vrtna, kultivirana ili šumska trnovita biljka iz por. ruža s mirisnim cvjetovima raznih boja
 
dijagram koji pokazuje režim vjetrova na nekom mjestu: smjer, jačinu i sl.
Razvrstavalica po svojstvu
 
Poredaj riječi po njihovu intenzitetu, stupnju prisutnosti nekoga svojstva, odnosno količini vode koju označavaju pojedine riječi.
 
VODICA
VODA
VODURINA
 
VODENSKASTA
VODENA
VODOOTPORNA
 
 
 
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Sretna knjiga - Internet trgovina