Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Knjižnica, Barbari, Sige, Romanika, Pismo, Islam, Diktator, Grčka mitologija, Sparta, Romanizacija, Mora, Povijesni izvori, Feudalna davanja, Pokrštavanje, Svemir, Oblik zemlje, Plašt, Rimsko carstvo, Helenizam, Crta (lenta) vremena, Republika, Jezgra, Unitarijanizam, Provincija, Legenda, Gotika, Vrijeme, Arapska kultura, Povijest, Ljudska prava, Bizant, Prosvjetiteljstvo, Kora, Plemić, Ban, Geološka doba, Plima i oseka, Kompas, Planeti, Legija,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Bogatim rječnik
Isto zvuči, al ne znači
anđeo
duhovno biće, glasnik i službenik Božji koji posreduje između Boga i ljudi, obično se prikazuje kao krilato biće s aureolom odjeveno u dugu bijelu haljinu

mnogi su poznati umjetnici slikali anđele u crkvama, slikama
 
misli se na osobu koja je ljupka, bezazlena i dobra bez obzira na dob, osobito dijete ili žena

je li tebi netko nakada rekao da si dobar kao anđeo? Ako nije, podrudi se oko toga
arterija
žila koja odvodi krv iz srca prema različitim organima i tkivima važna, jaka prometnica, ulica ili cesta po kojoj se odvija glavnina prometa, u kojoj je najjači promet
antipod
čovjek prema drugome čovjeku na protivnoj strani zemljine kugle čovjek oprečnih  pogleda, osobina i sl. prema drugome
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Sretna knjiga - Internet trgovina