Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Metalno doba, Datumska granica, Legenda, Prvi svjetski rat, Legija, Prozirnost, Sumračnica, Provincija, Socijalizam, Holokaust, Špilja, Hramovi, Civilizacija, Računalo, Kmet, Demos, Ljudska prava, Glagoljaštvo, Islam, Klif, Vrijeme, Škrapa, Kršćanstvo, Piramide, Župan, županije, Rimsko graditeljstvo, Benediktinci, Kora, Mitologija, Geografska karta, Jezgra, Mjerilo, Močvare, Grčki gradovi, Moneri, Inkvizicija, Krapinski pračovjek, Plima i oseka, Jame, Meridijani i paralele,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kategorije
Vrsta igre: Ugrijavanje

Dob: 7+

Broj sudionika: 8-20

Materijali: Nema

Objašnjenje: Sudionici se nastoje sjetiti najviše pojmova koji se mogu uklopiti u određenu kategoriju.

Kako se igra: Sudionici sjede u krugu i počinju davati ritam jedan-dva (pljesak-pucketanje prstima, ili pljeskanje po bedrima-pljesak rukama). Jedna osoba kaže, u ritmu: „Mislim na …..” neku kategoriju, a zatim kaže nešto što se uklapa u tu kategoriju. Na drugi takt nakon prve osobe, druga osoba kaže nešto što se uklapa u tu kategoriju, i tako redom u krug.

Primjer:
„Mislim-na-vrste-voća” (Pljesak rukama) „Jabuku”

(Pljesak rukama) „Naranču”

(Pljesak rukama) „Jagode”

(Pljesak rukama) „Bananu”

(Pljesak rukama) „Lubenicu”

U redu je ako izgovaranje stvari iz određene kategorije traje duže od jednog takta, zbog višestrukih slogova, ali sudionici ne smiju pauzirati duže od jednog takta između zadnjeg sloga izgovorenog pojma prethodne osobe i izgovaranja njihovog pojma. Svatko nastavlja s postupkom sve dok netko ne zapne ili pak pojam ponovi. Kada se to dogodi, sudionici mogu ili početi s novom kategorijom, šaljući osobu koja je zapela u središte kruga, ili osoba koja je zapela može „ispasti”, a ista se kategorija može ponavljati dok ne ostane samo jedna osoba. Ukoliko svi ostanu u igri, predvodnik može mjeriti vrijeme sudionika da se vidi koliko mogu izdržati bez pogreške.

Napomene: Odabir kategorije ovisi o dobi i interesima sudionika. Mlađa, manje iskusna skupina može se neko vrijeme igrati u kategoriji „Razne vrste slatkiša”, dok bi se srednjoškolska dramska sekcija mogla zabavljati „imenima dramskih pisaca”. Predvodnik treba objasniti da je cilj igre držanje neke kategorije u krugu što je duže moguće, čak i ako sudionici koji su zapeli i ponovili izrečeni pojam ispadnu. Na taj način, sudionik koji odabire kategoriju neće imati razloga smišljati neke zakučaste kategorije (za čijih nekoliko pojmova koji im odgovaraju samo on zna).
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Sretna knjiga - Internet trgovina