Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Arhiv, Reljef, Republikanizam, Ban, Pismo, Mora, Crta (lenta) vremena, Plašt, Totalitarizam, Grčki gradovi, Kršćanstvo, Mjesec, Povijest, Bratovštine, Globus, Župan, županije, Bizant, Eolski reljef, Krunidba, Arapska kultura, Proročište, Prosvjetiteljstvo, Pučki tribuni, Jezgra, Helenizam, Plima i oseka, Rimsko graditeljstvo, Tlak zraka, Karolinzi, Koncentracijski logor, Križarski ratovi, Geološka doba, Suverenitet, Padaline, Mezopotamija, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Špilja, Sila teža, Legija, Imperijalizam,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Struktura tla
 
Struktura tla - definira njegova svojstva. Zavisno o načinu na koje je tlo nastalo  imamo različite strukture, ali struktura ovisi i o minerološkom sastavu osnovne stijene. Razaznajemo dvije elementarne strukture. Vezana struktura za koherentne materijale i nevezana struktura za nekoherentne materijale. Strukturu nekog tla možemo provjeriti fotografiranjem pomoću elektronskog mikroskopa. Struktura promatranog tla nam ukazuje na koji se način čestice međusobno vežu i definira prostor među česticama tj. pore.

Zbijeni materijali se manje sliježu od rahlijih i prirodno je da je tlo s više pora propusnije. Međutim, pokazat će se da glina ima više pora od šljunka, ali da je manje propusna. To je posljedica strukture tla i oblika zrna.
 
Nevezana struktura
 

 
 
 
 
 
različiti raspored čestica u istom tlu daje drugačiji porozitet
 
Kod krupnih čestica struktura može biti rahla ili zbijena. Što se izražava porozitetom. Porozitet predstavlja omjer volumena pora i ukupnog volumena tla.

Isto tlo, ali s različitim porozitetom, kao na slici desno ima drugačiju čvrstoću, deformabilnost i osjetljivost na potres. Čestice pjeska i šljunka vidljive su prostim okom i imaju više-manje sferičan ili eliptičan oblik.
 
 
Vezana struktura

 
 
 
 
 
 
Čestice, gline i praha u tlu mogu formirati različitu strukturu

Kod sitnih čestica praha i gline struktura može biti: sačasta, pahuljasta i složena. Različite strukture u sitnozrnom tlu presudno utječu na njegova fizikalno-mehanička svojstva (čvrstoća, deformabilnost, propusnost). Prisustvo krupnijih čestica među sitnijim česticama također utječu na svojstva takvog tla.

Čestice gline nisu vidljive prostom oku i imaju oblik pločica s jasno izraženim utjecajem električnog naboja na svojoj površini.
Sretna knjiga - Internet trgovina