Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Geografska karta, Romanizacija, Kršćanstvo, Riječni (fluvijalni) reljef, Totalitarizam, Barbari, Provincija, Računalo, Jame, Polja u kršu, Predromanika, Senat, Pad zapadnog rimskog carstva, Ljudska prava, Klif, Diktator, Povijesni izvori, Morske struje, Perzija, Plemić, Zvijezde, Meridijani i paralele, Republikanizam, Bratovštine, Suverenitet, Ratni zločini, Eolski reljef, Religija, Koncentracijski logor, Planeti, Estuarij, Ekvator, Legenda, Ustav, Globus, Pučki tribuni, Helenizam, Padaline, Arapska kultura, Konzul,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Vektori
Vektor je pojam iz matematike, oblasti linearna algebra, koji je uveden prvenstveno da bi se razlikovale veličine koje se pojavljuju u prirodi, a imaju pravac i smijer, te se kao takve razlikuju od veličina koje imaju samo veličinu i zovu se skalari.

Vektorske veličine su veličine određene sa dva ili više parametara. Najpoznatiji su primjeri vezani za geometriju u prostoru gdje se vektor određuje pravcem, smijerom i intezitetom a predstavlja strelicom orijentisanom duž pravca, dužine proporcionalne intenzitetu, a čiji vrh pokazuje smijer na zadatom pravcu. Generalizovani vektor ne mora biti ograničen na tri dimenzije. Vektor u n-dimenzionalnom prostoru opisuje se sa n parametara.
 

Fizičko tumačenje vektora obično se svodi na trodimenzionalni prostor. Tako su vektorske veličine brzina, sila, ubrzanje, moment količine kretanja... a skalarne masa, temperatura, zapremina.
 

Fizičke veličine čija vektorska vrijednost zavisi i od koordinate nazivaju se tenzorske. One se matematički predstavljaju matricom, u najprostijem slučaju 3h3. Tenzorskim veličinama se opisuju vektorske veličine u anizotropnoj sredini recimo kod nekubičnih kristala. Tenzorse veličine su toplotna provodljivost, električna provodljivost, difuzioni koeficijent, indeks preklamanja itd...
Sretna knjiga - Internet trgovina