Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Prvi svjetski rat, Vjetar, Jugo, Barbari, Kameno doba, Bratovštine, Mezopotamija, Aerobni organizmi, Civilizacija, Estuarij, Atmosfera (zračni omotač), Župan, županije, Apostoli, Grčka mitologija, Legenda, Faraon, Rimsko carstvo, Pokrštavanje, Rimska republika, Sige, Povijest, Olimpijske igre, Moneri, Legija, Geološka doba, Zvijezde, Kršćanski simboli, Kora, Ban, Ljudska prava, Inkvizicija, Konzul, Pismo, Temperatura, Republikanizam, Imperijalizam, Islam, Tlak zraka, Glagoljaštvo, Škrapa,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Nošnja Prigorja, Međimurja i Zagorja
TANCAJ, TANCAJ V ŠKORNJAMA

Prigorskoj je nošnji krojem bila slična zagorska, premda se ponešto razlikovala. Tako su, primjerice, žene iz kraja oko Bistre svoja opleća, rubače i fertune krojile od platna u koje je već bio utkan geometrijski ures tamnocrvene i crne boje. Rado su obuvale i čizme (škornje).
 
Muškarci u Hrvatskom zagorju također su nosili, uz platnenu košulju, kratak sukneni kaput (surinu). Zanimljivo je da se svaki kraj opredijelio za drugu boju pa su lepoglavski seljaci nosili bijele, trakoščanski sive, a stubičanski smeđe surine.
 
U međimurskoj nošnji primijećuje se jača povezanost sa srednjoeuropskim prostorom. To je osobito vidljivo u izboru materijalu za žensku odjeću, pa je bluza izrađena od fine tvorničke tkanine (markizeta ili organdija), a pregača od tamne svile. Preko bluze žene su prebacivale veliki kupovni rubac od delena s cvijetnim uzorkom, a obuvale visoke cipele na vezivanje. Glavu su pokrivale kapicom (poculicom) napravljenom od tila, tanke šupljikave tkanine, po kojoj su izvezle ukrase raznobojnom vunicom.
 
ETNOZANIMLJIVOST

Žene su u ovim krajevima rado obuvale škornje (čizme) koje su ipak tipična muška obuća.
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Marela Mimica, Ivica Jembrih, Daniel Načinović
"Zavičajna čitančica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina