Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Sige, Plima i oseka, Stanica, Kršćanski simboli, Holokaust, Rimska republika, Karolinzi, Estuarij, Inkvizicija, Arhiv, Padaline, Jezgra, Temperatura, Piramide, Civilizacija, Plašt, Prozirnost, Faraon, Klif, Oceani, Građa zemlje, Jugo, Križarski ratovi, Barbari, Jame, Globus, Pučki tribuni, Legenda, Romanizacija, Pad zapadnog rimskog carstva, Anaerobni organizmi, Kompas, Obitelj, Legija, Proročište, Unitarijanizam, Drugi svjetski rat, Pismo, Ekvator, Geološka doba,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Uspon Makedonaca
Kraljevstvo Makedonaca stvoreno je oko 700 p.n.e., a prvi kralj bio je Perdika I. (Περδίκας). Neki Grci su smatrali Makedonce barbarima, ali bez obzira na njihovo etničko podrijetlo, oni su od 5. stoljeća govorili grčkim jezikom i bili dijelom grčke kulture. Makedonci su igrali malenu ulogu u grčkoj politici prije početka 4. stoljeća, te je Filip II, poduzetan čovjek koji se školovao u Tebi, htio imati veću ulogu. Posebice je htio biti prihvaćen za novog grčkog vođu u vraćanju slobode grčkim gradovima u Aziji koji su bili pod perzijskom vlašću. Zauzevši grčke gradove Amfipol, Metonu i Potideju, stekao je upravu nad makedonskim rudnicima zlata i srebra. To mu je dalo izvore da ostvari svoje namjere.

Filip je uspostavio makedonsku prevlast nad Tesalijom (352. p. n. e..) i Trakijom, a do 348. p. n. e.. je nadzirao sve sjevernije od Termopila. Koristio je svoje golemo bogatstvo da potkupi grčke političare i stvori "makedonsku stranku" u svakom grčkom gradu. Njegova intervencija u ratu između Tebe i Fokide donijelo mu je prepoznatljivost grčkog vođe i dalo mu je mogućnost da postane vodeća sila u grčkim poslovima. Ali bez obzira njegovom iskrenom divljenju prema Ateni, atenski je vođa Demosten u svojim slavnim govorima (filipikama) poticao grčke gradove da se odupru njegovoj moći.

339. p. n. e.. Teba, Atena, Sparta i ostale grčke države stvorile su savezništvo da se odupru Filipu i da ga izbace iz grčkih gradova koje je zauzeo na sjeveru. Međutim Filip je napao prvi, napredujući po Grčkoj gdje je kod Heroneje porazio združene grčke gradove 338. p. n. e.. Taj događaj tradicionalno označava kraj ere grčkih gradova-država kao samostalnih političkih jedinica iako su u stvari Atena i ostali gradovi preživjeli kao samostalne države sve do rimskih vremena.

Filip je pokušao pobjediti Atenu dodvoravanjem i darovima, ali nije zapravo uspio. Organizirao je gradove u Korintski savez i proglasio da će voditi napad na Perziju kako bi oslobodio grčke gradove i osvetio perzijske invazije u prethodnom stoljeću. Prije nego što je to mogao učiniti ubijen je 336. p. n. e..
Sretna knjiga - Internet trgovina