Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Olimpijske igre, Termometar, Salinitet, Kameno doba, Religija, Personalna unija, Rimska vojska, Inkvizicija, Polovi, Republikanizam, Bura, Morske struje, Građa zemlje, Pad zapadnog rimskog carstva, Socijalizam, Obalni reljef, Romanika, Mitologija, Povijest, Sige, Klif, Islam, Oblik zemlje, Eolski reljef, Crta (lenta) vremena, Unitarijanizam, Temperatura, Legija, Romantizam, Datumska granica, Pučki tribuni, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Jame, Feudalna davanja, Predromanika, Ljudska prava, Zakonik, Faraon, Plašt, Škrapa,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Rimska povijest - Pet dobrih careva
Domicijan
 
Naziv razdoblja koje označava period najveće moći, slave i prosperiteta Rimskog carstva. Traje od 96. do 180., tijekom kojeg se perioda na vlasti izmijenilo pet pametnih i sposobnih careva.
 
Nerva
 
Nerva lat. Marcus Cocceius Nerva , prvi rimski car u periodu Pet dobrih careva, od 96. do 98. Bio je konzul 71. i 90. Nakon ubojstva Domicijana narod i vojska su ga uz privolu senata proglasili carem. Izdao Lex agraria, po kojemu su mnogi bezemljaši dobili zemlju; osnovao fundaciju za uzdržavanje i odgoj siromašne djece. Adoptirao je i uzao za suvladara Trajana 97.
 
Trajan
 
Trajan (53. - 117. godine) rimski car

Bio je zapovjednik i upravitelj Germanije, kada ga je rimski car Nerva posvojio i odredio kao svog nasljednika. Poslije smrti Nerve, postao je carem 98. godine, a već 101. godine krenuo je u rat protiv Dačana koji su ugrožavali rimsku granicu. Izgradio je kameni most preko Dunava između Turnu Severina i Kladova i izgradio put desnom obalom Dunava od Beograda (Singidunum) kroz Đerdap. Trajan je ponovno krenuo na Dačane 105. godine, pokorio ih u drugom ratu i na njihovom teritoriju osnovao rimsku provinciju Daciju. 106. godine je izgradio Trajanov forum, a 113. godine je počeo rat protiv Parta, 114. godine prisvojio Armeniju i sjevernu Mezopotamiju, a 115. godine osvojio je Adiabene, Babilon i Ktezifont (prijestolnicu Parta). Njegova daljna osvajanja 116. godine su prekinule židovske pobune u istočnim provincijama carstva ali i bolešću. Imenovao je Hadrijana svojim nasljednikom. Vrlo je dobro vladao, pa je Senat govorio: "Budi sretniji od Augusta i bolji Od Trajana. On je jedini Rimljanin koji je bio mrtav u vrijeme održavanja trijumfa za njegove pobjede.
 
Hadrijan
 
Publius Aelius Traianus Hadrianus (24. siječnja 76. - 10. srpnja 138.), rimski car Publius Aelius Traianus Hadrianus, poznatiji i kao Hadrijan, je bio rimski car u periodu od 117. do 138. godine. Bio je iz roda Aelia. Hadrijan je bio treći od Pet dobrih careva. Od prijašnjeg cara Trajana nasljedio je golemo carstvo.

Naredio je i da se sagradi zid koji je odvojio Britaniju od Škotske koja je bila barbarska. Taj zid zove se Hadrijanov zid i još postoji. Za njegove vladavine izgrađen je i najpoznatiji (i najbolje očuvani) rimski hram - Panteon. Neki povjesničari tvrde da je planove za ovaj velebni hram s kupolom dovršio sam Hadrijan.

Sahranjen je u svom mauzoleju, velebnoj kružnoj građevini koju je izgradio u centru Rima.

Hadrijanova žena, Sabina
 
Nakon Hadrijana, na prijestolje je stupio Antonin Pij koji je bio predviđen za nasljednika i usvojio je čitavu obitelj Antonina tako da njihovu vladavinu nazivamo DINASTIJOM ANTONINA (Nerva – Trajan – Hadrijan – Antonin Pij – Marko Aurelije - Komod ,tzv.“humanitarni carevi“).
 
Antonin Pij
 
Antonin Pij (138. – 161.g) svoju je vladavinu temeljio na Hadrijanovoj.U drugoj polovici vladavine za nasljednika računa na nekoliko nasljednika(Lucije ver,Komod i Marko Aurelije) no naslijeđuje ga Marko Aurelije.
 
Žena Antonina Pija, Fausta, s obitelji
 
Marko Aurelije (161. – 180.g.) bio je sposoban vladar, obrazovan i zaljubljen u filozofiju. U vrijeme njegove vlasti događa se prvi ozbiljan napad 166.g. kada Germani sa sjevera napadju granicu Dunava u današnjoj Austriji i Mađarskoj (plemena Kvada i Markomana) koji su upali na teritorij Carstva – provincija Norvik i prodrijeli sve do Akvileje.da bi suzbio pobune Kvada i Markomana, Marko Aurelije je promijenio ustraojstvo provincija i osnuo vojnu zonu PRETENTURA ITALIAE ET ALPIUM (nešto što je bilo kao Vojna krajina) – početak ustrojstva nekih dijelova rimskog carstva MILITARIZACIJOM.

Sagradio je niz utvrda kojima je cilj bio zaštititi Italiju i osigurati dubinu prostora pomoću fortifikacija da bi se zaustavili prodori plemena.Rat s Germanima trajao je sve do njegova nasljednika Komoda 180.g. Marko Aurelije umro je od bolesti (vjerojatno kuga) 180.g. u Vindoboni (Beču).
 
Lucije Verije
Sretna knjiga - Internet trgovina