Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Eolski reljef, Crta (lenta) vremena, Civilizacija, Sila teža, Grčki gradovi, Religija, Reljef, Krapinski pračovjek, Računalo, Arapska kultura, Salinitet, Mora, Republika, Inkvizicija, Rimsko graditeljstvo, Anaerobni organizmi, Gotika, Ustav, Svemir, Župan, županije, Faraon, Barbari, Metalno doba, Rimsko carstvo, Republikanizam, Feudalna davanja, Ban, Polovi, Oceani, Ponikve, Romanika, Kompas, Temperatura, Povijesni izvori, Komunizam, Kameno doba, Obitelj, Kmet, Kora, Karolinzi,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
O šibicama...
 
Vatra je jedan od izuma koji su najviše doprinjeli razvoju civilizacije. Ali zapaliti vatru nije oduvijek bilo tako jednostavno. Veliku revoluciju donijela je godina 1845. i stavljanje u promet prvih šibica.
 
Njihove glave su sadržavale bijeli fosfor (P4) pomiješan sa ljepkom i oksidacijskim sredstvima (sredstva koja pomažu oksidaciju). Zbog uporabe bijelog fosfora ove šibice bile su otrovne i lako zapaljive te su zabranjene međunarodnom konvencijom iz 1906.
 
 
Glave "suvremenih" (sigurnih) šibica, uprkos raširenom vjerovanju, ne sadrže fosfor. Pri njihovoj proizvodnji drvce se prvo uranja u parafin (alkani sa velikim brojem C-atoma, C25H52), a zatim u smjesu kalij-klorata (KClO3) i nešto antimon-sulfida (Sb2S3). Za dodatnu sigurnost (da se drvce poslije uporabe ne bi ponovo zapalilo) drvce se natapa amonij-fosfatom ( (NH4)3PO4) i natrij-sulfatom (Na2SO4).

Na lijevoj i desnoj strani kutijice nalaze se slojevi za trenje u kojima ima malo crvenog fosfora (Pn) i staklenog praha (približno Na2O.CaO.6SiO2). Trenjem glave o stranicu kutijice otkida se i nešto fosfora, koji se pali pod utjecajem KClO3, a vatra se dalje prenosi na drvce.
 
Sretna knjiga - Internet trgovina