Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Povijesni izvori, Olimpijske igre, Koncentracijski logor, Islam, Totalitarizam, Romanika, Litosferne ploče, Kompas, Delta, Termometar, Rimski gradovi, Civilizacija, Kora, Glagoljaštvo, Barbari, Škrapa, Filipike, Senat, Eolski reljef, Plima i oseka, Genocid, Plemić, Mjesec, Rimska vojska, Bura, Povijest, Socijalizam, Prosvjetiteljstvo, Knjižnica, Geološka doba, Arhiv, Vrijeme, Kmet, Krški reljef, Ljudska prava, Arhiva, Prvi svjetski rat, Prozirnost, Globus, Helenizam,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
O šibicama...
 
Vatra je jedan od izuma koji su najviše doprinjeli razvoju civilizacije. Ali zapaliti vatru nije oduvijek bilo tako jednostavno. Veliku revoluciju donijela je godina 1845. i stavljanje u promet prvih šibica.
 
Njihove glave su sadržavale bijeli fosfor (P4) pomiješan sa ljepkom i oksidacijskim sredstvima (sredstva koja pomažu oksidaciju). Zbog uporabe bijelog fosfora ove šibice bile su otrovne i lako zapaljive te su zabranjene međunarodnom konvencijom iz 1906.
 
 
Glave "suvremenih" (sigurnih) šibica, uprkos raširenom vjerovanju, ne sadrže fosfor. Pri njihovoj proizvodnji drvce se prvo uranja u parafin (alkani sa velikim brojem C-atoma, C25H52), a zatim u smjesu kalij-klorata (KClO3) i nešto antimon-sulfida (Sb2S3). Za dodatnu sigurnost (da se drvce poslije uporabe ne bi ponovo zapalilo) drvce se natapa amonij-fosfatom ( (NH4)3PO4) i natrij-sulfatom (Na2SO4).

Na lijevoj i desnoj strani kutijice nalaze se slojevi za trenje u kojima ima malo crvenog fosfora (Pn) i staklenog praha (približno Na2O.CaO.6SiO2). Trenjem glave o stranicu kutijice otkida se i nešto fosfora, koji se pali pod utjecajem KClO3, a vatra se dalje prenosi na drvce.
 
Sretna knjiga - Internet trgovina