Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Islam, Crta (lenta) vremena, Legija, Komunizam, Barbari, Klasicizam, Reljef, Knjižnica, Jugo, Egejske civilizacije, Stanica, Demos, Obalni reljef, Piramide, Delta, Sumračnica, Špilja, Pad zapadnog rimskog carstva, Škrapa, Unitarijanizam, Ekvator, Tlak zraka, Personalna unija, Romanika, Datumska granica, Mora, Jezgra, Katakombe, Rimsko carstvo, Povijesni izvori, Genocid, Župan, županije, Vjetar, Socijalizam, Bura, Jame, Oblik zemlje, Zvijezde, Povijest, Kolonizacija,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Vilenica
 
 
Nebeska noćna vila pohita u susret Suncu i preda mu luč užganu mjesečinom.
Sedam sjajnokosih vila, zaogrnutih dugim bijelim plaštevima, domahne svojoj nebeskoj sestri, dok su ih tek stasale djevojke gledale u čudu, ne usuđujuči se razgovarati. Znale su da neće biti dobro budu li sada, pri kraju posla, prekinule šutnju kojoj su se predale već nekoliko dana za redom i uz pomoć šumskih vila plijevile kukolj iz uzbokorene pšenice na svim seoskim njivama.
Sa zmijugavog puteljka odjekne pjesma. Djevojke se usprave, osluhnu i otru ruke pregačama. Potrče prema kraju polja gdje im njihove majke ostaviše ručak u košarama i vodu u vrčevima. Ogladnjele, ne opaziše kako se vile poput bijelih cvjetova osipaju njivom i nestaju u zagrljaju šume, da bi još jednom, sutradan pred zoru, na raskrižju dočekale šutljivu djevojačku povorku i povele je na posljednju seosku njivu.
I baš se toga jutra Janica nije pridružila djevojkama. Berući još rosne đurđice, koračala je sanjivim puteljkom uz rub šume. Omekša i uspori hod tek kad put svrne u šumu nad kojom se zakotrlja Sunčev kolut.
Zašušti jutarnji lahor i zatreperi površina šumskoga izvora. Janica sjedne ispod jele, u krilu rasprostre đurđice i zapjeva:
 
ĐURĐEVSKA ROSA NA DUNAJ PALA, MLADA DJEVOJKA ĐURĐEKA BRALA O.
JALO, JALO, DREVCE ZELENO! JALO, JALO, DREVCE ZELENO!
 
Isplevši nekoliko cvjetnih vjenčića, okači ih o granu jedine crnogorice u bjelogoričnoj šumi, a posljednji metne na svoju glavu. Rasplećući kosu i raskapčajući bluzu, bosim nogama zagazi u mekanu zemlju kraj šumskoga izvora. Umije se u bistroj vodi. Zatim klekne, lica okrenuta deblu, sklopi ruke u molitvu i prošapta:      
- Falen Isus, Sunčece svetlo! Ti sveto, Ti čisto i zveličajno, Ti slavno! Zimu si stiralo i otprlo protuletje. Ve pak zeleniš vrte i pola, z listjom kinčiš sadovjake i šume. Tak kak svetiš po dolicaj i goricaj, i mene, čerku Božju, presveti svetlom kršćanskim: z dobrotom, z milotom a i z lepotom... I ja bi štela biti kak i Ti. Lejpa i svetla na veke vekova! Amen.
Od onda Priroda svakoga proljeća odijeva najsvečanije ruho, a ljude daruje svojim najdragocjenijim darom - svjetlošću i toplinom.
kolumnist:
Maja Matković
Mama Maja mirotvorac
Sretna knjiga - Internet trgovina