Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Egejske civilizacije, Računalo, Demos, Personalna unija, Stanica, Olimpijske igre, Geološka doba, Romantizam, Klif, Meridijani i paralele, Svemir, Padaline, Pismo, Morske struje, Krški reljef, Konzul, Špilja, Križarski ratovi, Ponikve, Estuarij, Suverenitet, Močvare, Polovi, Građa zemlje, Knez, Tlak zraka, Sila teža, Povijest, Polja u kršu, Plašt, Knjižnica, Obalni reljef, Vrijeme, Ekvator, Atmosfera (zračni omotač), Filipike, Koncentracijski logor, Dualizam, Plebejci, Litosferne ploče,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Roč
Roč je lijepo sačuvan utvrđeni gradić jugoistočno od Buzeta, naseljen još od pretpovijesti. Obrisi srednjovjekovnih zidina i kula i danas su prepoznatljivi. Nastanjuje ga 180 žitelja.
 
 
GDJE SE NALAZI  ROČ?
 
Roč je bio središte glagoljaške književnosti, nakladništva i tiskarstva, a jedan od najpoznatijih ročkih glagoljaša bio je Šimun Greblo, glagoljski pisac s kraja 15. stoljeća, a drugi Ročanin toga vremena, Jurij Ćakan, zapisao je na stranicama Novakova “Misala” vijest o prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi.
 
KAKO SE ZOVE PRVA HRVATSKA TISKANA KNJIGA?
 
Roč je proglašen i zaštićen kao spomenik kulture od izuzetnog značenja, a posebne atrakcije su: dobro uščuvane i nedavno sanirane srednjovjekovne zidine s 5 kula, dvoja gradska vrata, rimski lapidarij, mletački top bombarda i uređena stražarnica na Velim vratima, tri crkve:

Sv. Antona (XII. st., s Ročkim glagoljaškim abecedarijem), Sv. Roka (s freskama i grafitima iz XIV. i XIV. st.), Sv. Bertola (župna crkva iz XV. st. sa zvonikom).
 
U KOJOJ SE CRKVI NALAZI ROČKI GLAGOLJSKI ABECEDARIJ?
 
U spomen ovdašnjoj glagoljaškoj tradiciji svakog se ljeta za učenike osnovnih škola u Roču održava “Mala glagoljaška akademija”. Osjećaj za čuvanje tradicije vrlo je izražen kod današnjih Ročana koji su prije nekoliko godina utemeljili i međunarodni festival svirača na dijatonskim harmonikama “trieštinama”.
 
KAKO UČENICI NASTOJE OČUVATI GLAGOLJAŠKU TRADICIJU?
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina