Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Egejske civilizacije, Špilja, Grčki gradovi, Građa zemlje, Demos, Vjetar, Litosferne ploče, Feudalizam, Križarski ratovi, Svemir, Močvare, Perzija, Proročište, Jame, Senat, Povijesni izvori, Planeti, Kršćanstvo, Karolinzi, Heleni (Grci), Socijalizam, Feudalna davanja, Sila teža, Mitologija, Tlak zraka, Škrapa, Datumska granica, Zvijezde, Suverenitet, Pad zapadnog rimskog carstva, Metalno doba, Barbari, Legenda, Provincija, Bizant, Koncentracijski logor, Inkvizicija, Ledenjački reljef, Geografska karta, Drugi svjetski rat,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Roč
Roč je lijepo sačuvan utvrđeni gradić jugoistočno od Buzeta, naseljen još od pretpovijesti. Obrisi srednjovjekovnih zidina i kula i danas su prepoznatljivi. Nastanjuje ga 180 žitelja.
 
 
GDJE SE NALAZI  ROČ?
 
Roč je bio središte glagoljaške književnosti, nakladništva i tiskarstva, a jedan od najpoznatijih ročkih glagoljaša bio je Šimun Greblo, glagoljski pisac s kraja 15. stoljeća, a drugi Ročanin toga vremena, Jurij Ćakan, zapisao je na stranicama Novakova “Misala” vijest o prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi.
 
KAKO SE ZOVE PRVA HRVATSKA TISKANA KNJIGA?
 
Roč je proglašen i zaštićen kao spomenik kulture od izuzetnog značenja, a posebne atrakcije su: dobro uščuvane i nedavno sanirane srednjovjekovne zidine s 5 kula, dvoja gradska vrata, rimski lapidarij, mletački top bombarda i uređena stražarnica na Velim vratima, tri crkve:

Sv. Antona (XII. st., s Ročkim glagoljaškim abecedarijem), Sv. Roka (s freskama i grafitima iz XIV. i XIV. st.), Sv. Bertola (župna crkva iz XV. st. sa zvonikom).
 
U KOJOJ SE CRKVI NALAZI ROČKI GLAGOLJSKI ABECEDARIJ?
 
U spomen ovdašnjoj glagoljaškoj tradiciji svakog se ljeta za učenike osnovnih škola u Roču održava “Mala glagoljaška akademija”. Osjećaj za čuvanje tradicije vrlo je izražen kod današnjih Ročana koji su prije nekoliko godina utemeljili i međunarodni festival svirača na dijatonskim harmonikama “trieštinama”.
 
KAKO UČENICI NASTOJE OČUVATI GLAGOLJAŠKU TRADICIJU?
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina