Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Metalno doba, Glagoljaštvo, Aerobni organizmi, Pad zapadnog rimskog carstva, Civilizacija, Feudalizam, Hramovi, Predromanika, Oceani, Genocid, Romanizacija, Senior, vazal, Jezgra, Proročište, Religija, Legija, Republika, Meridijani i paralele, Mjerilo, Senat, Totalitarizam, Kompas, Unitarijanizam, Klif, Bura, Litosferne ploče, Temperatura, Salinitet, Krški reljef, Ban, Mitologija, Knjižnica, Polovi, Mezopotamija, Ljudska prava, Tlak zraka, Arhiv, Barbari, Mjesec, Klasicizam,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Dvorac Eugena Savojskog
Lovački dvorac Eugen Savojski u baranjskom selu  Bilje što je udaljeno desetak kilometara od glavnoga središta Osječko-baranjske županije dao je u 18. st. izgraditi austrijski vojskovođa Karl Eugen od Croya, poznat kao princ Eugen Savojski. Barokni je dvorac Eugena Savojskog u Bilju najstariji dvorac u Slavoniji i Baranji izgrađen nakon pobjede nad Turcima i rijedak primjer dvorca s obrambenim jarkom.
 
 
KAKO SE ZOVE GRAD U ČIJOJ SE BLIZINI NALAZI DVORAC EUGENA SAVOJSKOG?
 
Najznačajnije za ovoga kraljevića, koji je proslavio 73 godine života, jest njegovo sudjelovanje u bitci kod Mohača 1687. godine kada je osmanska vojska pretrpjela snažan poraz. Bio je to zapravo kraj njihove vladavine na ugarskom tlu. Car mu je Leopold za zasluge, odnosno pobjede koje je izvojevao nad Turcima, namjenio darovnicu koju je dobio uz naknadu, odnosno plaćanje 80.000 forinti.
 
PO ČEMU JE SLAVAN EUGEN SAVOJSKI?
 
Četverokutan sa zatvorenim dvorištem. Dvorac je prizeman osim na pročelju koji je jednokatan i ima kulu iznad ulaza. Prostor na katu bio je namijenjen stanovanju, a prizemlje u koje se ulazilo iz unutrašnjeg dvorišta služilo je za brojnu poslugu. Oko dvorca, inače sjedišta golemog vlastelinstva, bio je posađen raskošan perivoj. Danas je u dvorcu smještena uprava šumarije.
 
ČEMU JE BIO NAMIJENJEN DVORAC NEKADA?
 
Dvorac se nalazi na rubu močvarnog i plavnoga područja Kopačkog rita, koje je omogućilo razvoj velike biološke raznolikosti, a lokalnom stanovništvu osiguravalo izvor hrane, sklonište od mnogobrojnih vojski koje su tu tijekom povijesti prolazile. Izgradnjom obrambenih nasipa, melioracijom je zemljište "oteto" plavnom području, ali je značajna površina ostala sačuvana te je danas zaštićena kao Park prirode i posebni zoološki rezervat.
 
KAKO SE ZOVE MOČVARNO PODRUČJE U ČIJOJ JE BLIZIN DVORAC EUGENA SAVOJSKOG?
 
(Iz arhive časopisa Zvrk)
Sretna knjiga - Internet trgovina