Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Imperijalizam, Konzul, Karolinzi, Krški reljef, Rimska vojska, Ekvator, Klif, Seoba naroda, Kršćanstvo, Filipike, Bura, Sila teža, Bizant, Romanika, Jezgra, Padaline, Morske struje, Kora, Križarski ratovi, Legenda, Heleni (Grci), Rimska republika, Močvare, Faraon, Škrapa, Kmet, Metalno doba, Socijalizam, Oceani, Moneri, Litosferne ploče, Sige, Povijesni izvori, Totalitarizam, Ustav, Prvi svjetski rat, Povijest, Mjerilo, Kompas, Katakombe,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Probava
 
Probava u ustima, reakcija enzima ptijalina, pljuvačna amilaza
 
1. Stavite 10 ml 1-postotne škrobne otopine u tri epruvete koje se nalaze u laboratorijskim posudama napunjenim vodom temperature 40oC.
  • U prvu epruvetu dodajte 5 kapi razrijeđene solne kiseline.
  • U drugu epruvetu dodajte 5 kapi ljudske sline.
  • reća epruveta sadrži samo škrobnu otopinu i služi kao kontrolno sredstvo. Svakih 30 sekundi izlijte po jednu kap iz svake od epruveta i dodajte 2 kapi razrijeđene jodne otopine kako biste izmjerili količinu škroba pomoću jodne analize. Ponovite eksperiment s pokalima napunjenima vodom zagrijanom do 100oC. Slina sadrži enzim koji se naziva pljuvačna amilaza.
2. Odrežite koru s kriške bijelog kruha i raspolovite kriške na dva dijela. Brzo prožvačite prvi komad i progutajte ga što brže. Drugi komad žvačite 5 minuta pa ga tek onda progutajte. Opišite okus ta dva komada.

3. Nemojte raditi nikakve pokrete žvakanja, zatim pustite da 5 ml sline kapne s donje usnice u pokal. Razrijedite slinu jednakom količinom vode. Stavite 10 ml škrobne otopine u svaku od tri epruvete. Nastavite izvoditi jodnu analizu škroba svake kapi sline u svakoj od epruveta sve dok se ne pojavi bistra plava boja koja najavljuje prisutnost škroba.
  • Razrijeđenu slinu stavite u prvu epruvetu, a zatim Fehlingovim testom provjerite prisutnost jednostavnih šećera.
  • Ulijte istovjetnu količinu vode u drugu epruvetu, zatim Fehlingovim testom provjerite prisutnost jednostavnih šećera.
  • Fehlingovim testom provjerite prisutnost jednostavnih šećera u sadržaju treće kontrolne epruvete. Usporedite boje sadržina tih triju epruveta.
 
Probava u želucu, reakcija pepsina (vrati na vrh)
 
Želučani sok sadrži enzim pepsin i 0,2 - 0,5% klorovodične kiseline. Tu kiselinu u želučanom soku možete osjetiti kada se podrignete. Bol od „žgaravice” (reflux oesophagitis) nastaje zbog previše želučanog soka koji nadražuje donji dio jednjaka.

1. Dodajte sljedeće otopine u četiri epruvete:
  • 10 ml vode u prvu epruvetu,
  • 9 ml 1-postotne otopine pepsina + 1 ml vode u drugu epruvetu,
  • 9 ml vode + 1 ml 5-postotne klorovodične kiseline u treću epruvetu,
  • 9 ml 1-postotne otopine pepsina + 1 ml 5-postotne klorovodične kiseline u četvrtu epruvetu. U svaku epruvetu ubacite komad kuhane ribe. Epruvete stavite u pokal vode na 37oC. Na toj temperaturi, vodu u pokalu pokušajte držati preko noći. Usporedite sadržaje epruveta.
2. U prvu epruvetu stavite nekuhanu škrobnu hranu, npr. brašno, rižu, špagete, krumpir. Stavite jednaku količinu istih namirnica, ali kuhanih, u drugu epruvetu. Dodajte istu količinu razrijeđene otopine sline u obje epruvete te ih promiješajte staklenim štapićima. Ostavite smjesu da odstoji dva sata. Usporedite sadržaje dviju epruveta.

3. Narežite kuhano meso, nekuhano meso, jaja i sir u vrlo sitne komadiće. Narezane namirnice stavite u različite epruvete. U svaku od epruveta dodajte 5 ml 1-postotne otopine pepsina i 2 kapi razrijeđene klorovodične kiseline. U razdoblju od jednog sata epruvete povremeno protresite. Usporedite sadržaje tih četiriju epruveta. Sličan proces odvija se u čovjekovom želucu.
Magali Claussner-Petit
"Seksualnost tinejdžera"
Ida Mati
"Glas za zemlje spas"
Sretna knjiga - Internet trgovina