Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Piramide, Mora, Senior, vazal, Glagoljaštvo, Republikanizam, Globus, Ljudska prava, Ban, Zakonik, Rimska vojska, Građa zemlje, Planeti, Plima i oseka, Totalitarizam, Termometar, Atena, Estuarij, Kršćanski simboli, Unitarijanizam, Rimski gradovi, Legenda, Morske struje, Župan, županije, Barbari, Jame, Barbari, Kompas, Diktator, Kršćanstvo, Filipike, Polja u kršu, Mjerilo, Mitologija, Plemić, Dualizam, Republika, Meridijani i paralele, Bizant, Jezgra, Civilizacija,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Ako postanem… balerina
Tajne ovog posebnog zanimanja otkrila nam je solistica HNK-a Mihaela Devald, koja od sedamnaeste godine pleše u baletnom ansamblu toga kazališta. Tu je ostvarila niz zapaženih uloga, od Trnoružice, Coppelije, Giselle i uloge u Đavolu u selu do bijelog i crnog labuda u Labuđem jezeru, njezine zadnje uloge i najdraže osobne pobjede.
 
U baletu nema lijenosti
 
Mihaelina priča pomogla nam je da shvatimo kako je biti balerina doista teško. Muka, trud, znoj i suze sastavni su dio njezina zanimanja. Ali je zato ono što plesač osjeti nakon dobro ostvarene uloge jedinstveno i nezamjenjivo. Taj je osjećaj dovoljno jak da zasjeni sav bol i napor koji je valjalo uložiti u stvaranje uloge.
 
Ne mogu te natjerati niti odgovoriti

ZVRK: Kada si shvatila da želiš biti balerina?
Mihaela: Bilo mi je četiri godine kad sam takoreći u dahu odgledala "Labuđe jezero". Već tada je bilo jasno kojim ću putem krenuti. Ipak, odluka je pala poslije, dok sam radila s profesoricom Tanjom Lučić Šarić. Ona mi je pomogla da iz djetinje zaljubljenosti uđem u stvarni svijet baleta. Tek sam u radu s njom shvatila da biti balerina nije lako, ali i da ja to mogu. Naučila me kako zaista voljeti balet. Sve što danas znam mogu njoj zahvaliti.

ZVRK: Što je važno reći djevojčicama koje žele biti balerine?
Mihaela: Jedini savjet koji mogu dati svima koji tek počinju jest da razmisle zbog koga to rade. Balet je prenaporan da bi te netko na to natjerao, ali ako ga doista voliš i osjećaš u sebi da si balerina, onda te od njega nitko ne može odgovoriti.

ZVRK: Kako izgleda tvoj radni dan?
Mihaela: U deset sati počinju kondicijske vježbe i traju sat i pol. Slijede probe za repertoar, koje traju do 15 sati, a od 18 do 21 sat solističke su probe. Ako taj dan imamo predstavu, radimo do 13 sati, malo se odmorimo i u 17 sati ponovno smo u kazalištu, kako bismo se do početka predstave razgibali, našminkali i pripremili.
 
Baletne papučice – špice

Mihaela u Labuđem jezeru kao bijeli… i crni labud
 
Torba puna flastera

ZVRK: Jesu li ozljede sastavni dio ovoga posla?
Mihaela: Da, i te kako. No što se bolje pripremiš i razgibaš, to si manje izložen ozljedama. Međutim, i kada si u najboljoj formi, možeš se ozlijediti: uganuti nogu, ukočiti se... Najteže je što često i tada, ako je ozljeda manja, moraš plesati. Primjerice, žuljevi od baletnih papučica, špica, jako su neugodni, ali nisu razlog da ne plešeš. Moraš si sam pomoći. Ja zato imam torbicu punu flastera, zavoja i raznih umetaka, bez kojih katkad uopće ne bih mogla špice obuti. Balerine i baletani majstori su trpljenja.

ZVRK: Kako si se pripremala za ulogu u "Labuđem jezeru"?
Mihaela: Pripremala sam se pet mjeseci i užasno se namučila. Puno mi je pomogla i bila uz mene u teškim trenucima naša primabalerina Irena Pasarić. No kad je predstava završila, nisam se više mogla sjetiti ni jednog takvog trenutka: pljesak publike i veselje mojih najbližih izbrisali su svu muku. Kad nakon goleme muke uspiješ, onda je to i velika osobna pobjeda.
 
* Kako se postaje balerina?
Mora se završiti škola za klasičan balet. U Zagrebu je ona na Ilirskom trgu. Obvezatna su 4 razreda niže i 4 razreda srednje škole. Naravno, uz redovnu osnovnu i srednju školu.
 
* Koje osobine mora imati balerina?
Prije svega mora imati neke tjelesne predispozicije: dobar raspon nogu, mora biti gipka i prikladno građena. Usto mora imati i dobar sluh i koordinaciju. Jednako su važni upornost, disciplina, odricanje i marljivost. U baletu nema lijenosti.

* Čime se koristi u radu?
Na prvom su mjestu baletne papučice: mekane i špice. Dvorana za vježbanje mora svakako imati baletnu prečku, pomoćno sredstvo za učenje elemenata koji se poslije izvode na sredini.

*U kakvoj odjeći vježbaju balerine?
Balerine nose posebne čarape u kojima noga dolazi do izražaja. Vježba se u dresu i haljinici koja se zove HITON.
U predstavama se pleše u posebnim haljinicama. Zovu se PAČKE.
 
* Zašto je lijepo biti balerina?
Osim stoje to izrazito kreativan posao, užitak je kada tijelom možeš izraziti svoje osjećaje i plesom otkrivati svoje fizičke i psihičke granice.
 
* Što je teško u tom poslu?
Stalna borba s vlastitim tijelom, neprekidan trud. Teško je nositi se i sa stresom. Ne podnose i ne svladavaju svi jednako pritisak javnog nastupa. Usto, teško je ići u dvije škole istodobno.

* Može li se balerina biti cijeli život?
Baletni vijek ograničen je godinama. Dođe trenutak kada tijelo više ne može izdržati goleme napore. Isto tako balerina više ne može plesati ako se teško ozlijedi. Ipak, baletna karijera može se nastaviti uključivanjem u pedagoški ili koreografski rad.
 
Pripremila: Elizabeta Homsi
Isabelle Bertrand
"Jupi, slavim rođendan"
Brigitte Ballac
"Igre u mraku"
Sretna knjiga - Internet trgovina