Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Močvare, Kralj, Crta (lenta) vremena, Špilja, Tlak zraka, Suverenitet, Sparta, Župan, županije, Mitologija, Genocid, Benediktinci, Feudalizam, Estuarij, Geološka doba, Oceani, Helenizam, Polja u kršu, Ponikve, Mjesec, Knez, Filipike, Romantizam, Piramide, Komunizam, Ratni zločini, Bratovštine, Ustav, Islam, Atmosfera (zračni omotač), Personalna unija, Metalno doba, Kršćanski simboli, Legija, Senior, vazal, Geografska karta, Republika, Ban, Civilizacija, Karolinzi, Eolski reljef,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Komunizam
Ideja komunizma duboko je utkana u povijest zapadnog mišljenja: nalazimo je još u antičkoj Grčkoj, kao i u prvotnom kršćanstvu. U Novom Zavjetu, opis načina života prvotne kršćanske zajednice u Jeruzalemu daje nam sliku idealne komunističke zajednice (u prva dva gore navedena smisla riječi "komunizam"), u kojoj je ostvareno načelo "Od svakoga prema mogućnostima, svakome prema potrebama".
 
Komunizam su definirali Karl Marx i Friedrich Engels 1848. u knjižici s naslovom "Komunistički manifest" koja je bila prvo objavljena u Londonu. Komunistički manifest je definirao utopiju - komunizam gdje svi rade i uzimaju prema svojim potrebama, a u takvom društvu ne postoji privatno vlasništvo, kapitalizam, a ni država. Mnoge ideje koje su Marx i Engels iznijeli nisu bile nove i one su se pojavile prije u dijelima Platona ("Država"), te u dijelu sir Thomasa Morea ("Utopija"), no oni su uskadili te ideje s tadašnjim vremenom i shvaćanjima. Komunistički manifest je nastao iz kritike tadašnjeg kapitalističkog društva i rastuće industrijalizacije u Europi i u SAD. Komunistički manifest je doveo do stvaranja komunističkih pokreta u mnogim zemljama, i u ranom 20. stoljeću je postala osnova boljševizma i Treće internacionale. Ideje komunizma u interpretaciji Vladimira Iljiča Lenjina dovele su do stvaranja Sovjetskog saveza i kasnijem rasprostranjenju komunizma kao državnog poretka u mnogim zemljama svijeta. Sve interpretacije bile su daleko od komunizma koji je bio iznesen u Komunističkom manifestu, tj. utopijskog poretka.
 
Hrvatska enciklopedija, svezak 6 (2004.), navodi slijedeća četiri značenja pojma "komunizam":
 
  1. Ideja savršenoga, besklasnoga društva potpune jednakosti ljudi.
  2. Politička ideologija utemeljena na ukidanju privatnoga vlasništva i na uspostavi zajedničkoga vlasništva nad sredstvima za proizvodnju.
  3. Politički pokret (komunistički pokret) koji obuhvaća ukupnost komunističkih stranaka (često u njihovom nazivlju i : "partija"), organizacija i skupina u svijetu.
  4. Polistički sustav totalitarne jednostranačke vlasti.
Sretna knjiga - Internet trgovina