Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Jugo, Klasicizam, Računalo, Egejske civilizacije, Piramide, Močvare, Bizant, Pokrštavanje, Kmet, Krapinski pračovjek, Arapska kultura, Litosferne ploče, Karolinzi, Sila teža, Konzul, Svemir, Socijalizam, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Oblik zemlje, Republikanizam, Metalno doba, Diktator, Dualizam, Plemić, Helenizam, Demos, Mitologija, Polja u kršu, Suverenitet, Republika, Padaline, Kameno doba, Unitarijanizam, Vrijeme, Senior, vazal, Škrapa, Imperijalizam, Atena, Perzija, Povijesni izvori,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kako ptice lete
Pogledaj neku veliku pticu, npr. sovu ili gusku, dok leti
 
Ptice ne mašu krilima jednostavno gore-dolje, kako ti se možda čini na prvi pogled. Krila im nisu ukočena i ravna. Naprotiv, svako na sredini ima zglob u kojem se savija (slično kao što ti savijaš ruku u laktu). Pticama u letu pomaže i perje na krilima. Kad podižu krila, perje se širi pa zrak struji kroz njih. Kad ih spuštaju, perje se skuplja i strujanje zraka slabi. Tako se ptica podiže u visinu i leti.
 
Pokus započni jednostavnim testom. U posudu punu vode uroni ispruženu ruku. Raširi prste i ruku pomiči. Ruka će lagano kliziti. Zatim ruku pomiči skupljenih prstiju. Osjećaš li razliku? Sada se ruka u vodi teže pokreće. Tako i ptica lakše leti kad je perje na krilima rašireno, a teže kad je skupljeno.

Napravi papirnatu pticu
 
Potrebno je:
 • tri lista papira
 • škare
 • ljepilo
 • samoljepljiva traka (tzv. selotejp)
 1. Napravi noge. Papir preklopi nekoliko puta po dužini. Treba biti Širok oko 2,5 cm.
 2. Preklopi ga najprije točno po sredini, a zatim sa svake strane tako da dobiješ stopala. Samoljepljivom trakom zalijepi noge za radni stol, kako bi ptica bila stabilna.
 3. Sada napravi tijelo. Smotaj papir, samoljepljivom trakom učvrsti mu rubove i čvrsto ga zalijepi na noge.
 4. Krila napravi tako da papir dvaput preklopiš po dužini, a zatim ga preklopi još jednom da dobije oblik slova M.
 5. Krila zalijepi za tijelo. Ptica je gotova. Da bi doznao kako leti, uhvati krila za rub.
 6. Ruke pomiči kružno: jednu u smjeru kazaljke na satu, a drugu u suprotnom smjeru. Kad odmakneš ruke, krila će se i dalje kružno micati.
 7. Primijetit ćeš da se krila često po sredini dodiruju kad se podižu. Neke ptice Čak udare jednim o drugo kod zamaha prema gore.
 8. Sigurno si primijetila/primijetio da se, kad se spuštaju, krila izravnavaju. Želiš li doznati kako se miču kad ih ptica izravna, uhvati ih po sredini i pomiči ruke u stranu u malim krugovima.
Isabelle Bertrand
"Jupi, slavim rođendan"
Brigitte Ballac
"Igre u mraku"
Sretna knjiga - Internet trgovina