Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Padaline, Rimsko carstvo, Suverenitet, Prosvjetiteljstvo, Grčki gradovi, Zakonik, Kršćanstvo, Salinitet, Barbari, Arapska kultura, Povijest, Imperijalizam, Faraon, Egejske civilizacije, Drugi svjetski rat, Crta (lenta) vremena, Građa zemlje, Prvi svjetski rat, Kolonizacija, Piramide, Kmet, Mezopotamija, Svemir, Ponikve, Anaerobni organizmi, Obitelj, Seoba naroda, Rimska republika, Tlak zraka, Oblik zemlje, Legenda, Sparta, Feudalizam, Obalni reljef, Pokrštavanje, Bizant, Krunidba, Filipike, Polovi, Arhiva,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Gripa otporne ne štipa
GRIPA OTPORNE NE ŠTIPA
 
Zima je vrijeme zimskih radosti, ali i zimskih bolesti: prehlade i gripe.
Obična prehlada najčešća je bolest koja pogađa čovječanstvo.
 
Može je izazvati gotovo stotinu različitih virusa - sićušnih organizama, koji napadaju sluznicu nosa i ždrijela te izazivaju šmrcanje, kihanje, začepljenost nosa, grlobolju. Gripa je virusna bolest. Prati je visoka temperatura, slabost, bolovi u mišićima, grlobolja, glavobolja.
 
BUDITE JAČI OD VIRUSA

Ali zašto su neki ljudi gotovo cijele zime prehlađeni i svake godine prebole gripu, a drugi, izloženi istim virusima, gotovo nikad ne obolijevaju?

Odgovor je vrlo jednostavan: ti su drugi jači od virusa. Zamislite svoje tijelo kao tvrđavu koju je napala mnogobrojna vojska. Što su zidovi čvršći, teže ju je osvojiti. Naše tijelo ima mnogo djelotvornih linija obrane, od sluznice koja oblaže nos i ždrijelo preko limfnih žlijezda do posebnih zaštitnih stanica i bjelančevina u našoj krvi.
 
Mmmm, jabuka je ukusna i zdrava.

HRANA - SNAŽNA BRANA
 
Svakodnevnom pravilnom i raznovrsnom prehranom te boravkom na svježem zraku naše tijelo postaje snažnije i otpornije.
 
Lakše se branimo od bolesti, a ako se i razbolimo (ako je neprijatelj, virus, bio vrlo, vrlo jak i mnogobrojan) bolest će biti lakša i kraće će trajati, Važno je redovito jesti cjelovite žitarice, povrće i voće. Slatkiši i brzo pripremljena hrana, kao što je pomfrit ili hamburger, sadrže mnogo kalorija, ali nemaju važnih vitamina i minerala. Oni nas mogu zasititi, no ne čuvaju zdravlje. Umjesto gaziranih napitaka punih umjetnih dodataka, bolje je piti limunadu i sokove od iscijeđenog voća i povrća te čaj od šipka, lipe ili bazge.

Na kraju, ne zaboravite se svakodnevno kretati na svježem zraku i pravovremeno odlaziti na spavanje. 
 
Zimu bez šmrcanja želi vam vaša doktorica Tanja Kunštek - Kučanda

Sigurno među vama ima onih koji su se zbog čestih upala grla, nagutali tableta ili primili dosta injekcija sve dok liječnik nije rekao: "Mandule se moraju operirati". Uh, što sad?!
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Vedrana Kurjan Manestar
"Vježbajmo zajedno"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina