Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Pismo, Riječni (fluvijalni) reljef, Župan, županije, Sige, Hramovi, Globus, Morske struje, Mezopotamija, Anaerobni organizmi, Perzija, Komunizam, Feudalna davanja, Diktator, Senior, vazal, Faraon, Stanica, Litosferne ploče, Republika, Grčka mitologija, Padaline, Kmet, Krunidba, Tlak zraka, Heleni (Grci), Klasicizam, Jezgra, Inkvizicija, Imperijalizam, Karolinzi, Benediktinci, Olimpijske igre, Obitelj, Kolonizacija, Civilizacija, Barbari, Računalo, Atena, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Knez, Rimsko carstvo,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Svemir
Svemir je jedan sustav koji obuhvaća cijeli nebeski svijet. Najstariji objekti u Svemiru su stari  do 16 mlrd godina. Svemir je počeo svoj razvoj prije 20 mlrd godina. Nastajao je iz gustog i toplog stanja. Po teoriji «Velikog praska» Svemir je razdijeljen na nekoliko poradoblja: hadronsko, leptonsko i porazdoblje nukleosinteze.
 
Teoriju Velikog praska formulirali su nezavisno belgijanac Georges Lemaitre i ruski znanstvenik Aleksandar Friedman, matematički ju je objasnio George Gamow u četrdesetima. Ona polazi od toga da je Svemir nastao u Velikom prasku. Mnogi ga zamišljaju kao veliku eksploziju, ali on to zapravo nije. Svemir nije iz jedne točke eksplodirao i proširio se prostorom, nego se prostor proširio iz beskrajno male točke u ono što danas vidimo procesom koji se naziva inflacija (napuhavanje). Na početku radijacijske ere Svemir se sastojao od fotona neutrina te protona, neutrona i elektrona. Zbog širenja Svemira temperatura je padala, a energija fotona se smanjivala. Prije je Svemir bio sastavljen od 25% helija i 75% Vodika. Danas helij i vodik čine 98% Svemira, a ostalih 2% su ostali elementi. Svemirski objekti su galaktike, zvijezde, maglice i kvazari.
Sretna knjiga - Internet trgovina