Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Pokrštavanje, Benediktinci, Legenda, Polovi, Romanika, Arhiva, Povijest, Kora, Aerobni organizmi, Rimsko graditeljstvo, Jame, Mora, Vrijeme, Povijesni izvori, Krški reljef, Rimski gradovi, Perzija, Grčki gradovi, Piramide, Jugo, Genocid, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Feudalna davanja, Plima i oseka, Metalno doba, Romanizacija, Civilizacija, Demos, Župan, županije, Kršćanstvo, Ledenjački reljef, Feudalizam, Suverenitet, Ustav, Rimska republika, Mitologija, Sumračnica, Jezgra, Močvare, Barbari,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Zbrike radnih listića
     Pačja škola
Naša škola
Jesensko lišće
Kome je što potrebno?
Kome pripada koja kapa?
Čiji su tragovi u snijegu
Priprema Djeda Božićnjaka
Što pripada kojem godišnjem dobu
Što je na putu od kuće do škole
Spajalice predmeta
Tko će što kupiti
Što ćemo jesti
Idemo na tržnicu
Zdrav obrok, dobar tek!
Zdravi zubi? Ti se potrudi!
Zagonetne kuće
Zimnica miriše
Tko su sportaši?
Što pripada našoj učionici?
Tko se gdje uputio?
Tko se gdje uputio? 2
Dijelovi šume
Dijelovi šume 2
Ptice lete na sve strane - 1
Ptice lete na sve strane - 2
(Arhiva časopisa Zvrk)
Jadranka Žderić
Medijska kultura djece i mladih
Mogućnosti i ograničenja
19,5 × 24,5 cm, 256 stranica;
meki uvez, cijena 120 kn

  • Teorijska razmatranja
  • Upoznavanje s hrvatskom i svjetskom praksom
  • Metodičke radionice (velika škola pripreme školskih tiskovina)
  • Savjetovališta za roditelje i učitelje
  • Ogledni tekstovi novinara, književnika...

Davno je Jan Amos Komensky u svojem djelu Didactica Magna napisao: Da bi se sve lakše pamtilo, čula trebaju raditi što više. Na primjer: sluh valja stalno povezivati s vidom, govor s rukom, ne samo na taj način što ćemo pričati ono što trebaju znati da bi im ušlo kroz uši, već što ćemo i slikati da bi im se stvari mogle kroz oči stisnuti u pamet. Ljude valja učiti, do najveće moguće mjere, da svoje znanje ne crpu iz knjiga, već da proučavaju nebo i zemlju, hrastove i bukve, tj. da proučavaju i ispituju same stvari, a ne tuđa zapažanja o stvarima.

Vrijedi li ta njegova preporuka i danas u informatičkom vremenu kad kola nevjerojatan broj informacija i nudi se niz gotovih rješenja? Omogućuju li društvene okolnosti sporo, postupno učenje koje će odgovarati čovjekovoj prirodi, odnosno pojedinoj njegovoj razvojnoj fazi te koja je pozicija škole u tim brzim društvenim promjenama.

Autorica tako pokušava otkriti na koji način suvremeni mediji (tiskovine, televizija, internet, kompjutorske igre.) utječu na proces učenja te komunikaciju tzv. starim medijima (knjiga, muzej.). Ovo je pokušaj otkrivanja metodičkih načina spajanja komunikacije raznovrsnim medijima poštujući sve pozitivne razvojne aspekte, ali i upozoravajući na potrebu zaštite djece i učenika od raznovrsnih oblika zloporaba.

[Ulomci iz recenzije Dragutina Lučića]
Propitujući vještine i strategije medijskog školovanja, blagotvoran, ali i razoran utjecaj, osobito elektroničkih medija - televizije i interneta - na razvoj djece, autorica postavlja niz suvislih moralnih, odnosno praktičnih pitanja na koja nudi i isto toliko socijalno odgovornih odgovora ponajprije upućenih roditeljima i učiteljima, a onda, dakako, na način primjeren njihovoj dobi, i djeci.

Pred nama je elaboracija koja nije tek puko izolirano teoretiziranje o medijima i sentimentalno zdvajanje nad sudbinom slabih i nejakih, nego smireno promišljanje koje ni u jednom jedinom trenutku ne zaboravlja da se krize, poteškoće, nesporazumi, negacije mogu i imaju razriješiti u socijalno odgovornoj praksi.

"Pretplata za ZPR"
"Pretplata za ZDR"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Andrea Škribulja
"Ja sve znam"
Sretna knjiga - Internet trgovina