Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Ljudska prava, Mjerilo, Senat, Socijalizam, Polja u kršu, Zakonik, Komunizam, Plemić, Geografska karta, Senior, vazal, Kmet, Feudalizam, Apostoli, Ban, Tlak zraka, Proročište, Delta, Globus, Totalitarizam, Rimska vojska, Barbari, Feudalna davanja, Romanika, Reljef, Termometar, Meridijani i paralele, Riječni (fluvijalni) reljef, Atmosfera (zračni omotač), Personalna unija, Pad zapadnog rimskog carstva, Prosvjetiteljstvo, Bratovštine, Faraon, Klasicizam, Prozirnost, Islam, Barbari, Krunidba, Rimski gradovi, Kameno doba,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Vesela, tužna... lica
Ljudsko lice − vječni motiv
  
Dijete u svojim prvim mjesecima odrastanja vidi − majčino lice ili lice neke druge osobe koja se brine za njega. Promatrajući to lice naučili smo se smiješiti, pobuditi pozornost, izražavati raznovrsne emocije..
 
ČAROBNA MONA LISA
 
Slavni slikar Leonardo da Vinci, vrativši se u Firencu, između 1500. i 1506., nacrtao je portret Lise del Giocondo, žene firentinskoga trgovca Francesca del Gioconda. I poslije četiri godine slikar nije posve dovršio portret. Leonardo takoder nije nikada predao nedovršenu sliku svom poslodavcu Francescu del Giocondu već u je zadržao kod sebe. Neki istraživači idu tako daleko, da tvrde kako nije uopće postojao model, već da je Leonardo naslikao idealnu ženu.
 
Mona Lisa Leonarda da Vincija, oko 1503. − 1507., ulje na drvu 76,8 × 53 cm Louvre, Pariz
 
SVA ZANIMLJIVOST LJUDSKOG LICA NA PORTRETU I AUTOPORTRETU
 
Portret je umjetnički prikaz ljudske glave. U povijesti ljudski je portret bio ne samo jedan od prvih nego najvećim dijelom i jedan od najvažnijih likovnih motiva u umjetnosti.
 
Portretist je likovni umjetnik koji preko originalna fizičkog oblika lica donosi i originalan psihološki lik pojedinca. Portretist je poseban, psihološki nadaren crtač, slikar ili kipar koji likovnim sredstvima − crtom, bojom i volumenom umije pronaći u čovjekovu licu vizualnu originalnost kojom se jedna osoba razlikuje od druge. Posrijedi je karakterizacija lika. 
 
Prema pristupu modelu razlikujemo tri vrste portreta: idealni, naturalistički i realni.
 
Autoportret je umjetnikov prikaz samoga sebe. Autoportreti kao prikazi samoga sebe počelo su s Fouquetovim portretima. No umjetnici poput Durera i Paramigianina poznati su po detaljnu istraživanju svoga lika. Slikali su sebe prema tome kako se vide.  Umjetnici poput Rembrandta i Van Gogha doveli su autoportret na višu razinu. Rembrandt je stvarao nakon vrlo dubokih samopercepcija.
 
Među sjajnim je primjerima smoportretiranja rad Fride Kahlo. Otprilike   trećina njezina stvaralaštva počiva na promatranju sebe kao subjekta, a stvaranje joj je oblik terapije u borbi s teškim događajima u  životu.
 
Naslikaj portret ili autoportret
 
Da postoji čaroban recept za lijepo crtanje, već bi se pročulo. Ali, budite  mirni, s malo vježbe i nekoliko pravila trebali biste biti uspješniji...
 
Prva lekcija
Lice
Promatraj lica prijateljica oko sebe. Gototvo sva imaju isti oblik: oblik jajeta koje je gore zaokruženo, a dolje izduženo. Da bi nacrtao lice počni s crtanjem ovalna oblika. Podijeli jaje na četri istovjetna dijela. Zatim ih opet podijeli po horizontali na tri dijela. Te će ti linije pomoći da znaš gdje treba nacrtati usne, nos, obrve, oči i uši.
 
Ravnoteža
Oči su u sredini lica. Da bi hi nacrtao, nacrtaj dva ovalna oblika iznad linije koja je povučena po sredini.
Obrve su iznad očiju i dodiruju liniju koja označava trećinu lica.
Nos se crta na liniji 2/3 lica.
Oči se crtaju uz lice. Počinju u ravnini očiju i završavaju na razini nosa.
Usne su između nosa i vrha brade, 1/3 od toga. Donja je usna zakrivljena, a gornja ravnija.
 
Izrazi se!
Baš je ludo što sve možemo pokazati licem! Dovoljno je podići obrve, podrhtavati usnom, na pola zatvoriti oko i evo začuđena, ljutita ili umorna  izgleda. Vježbaj izraze gledajući se u zrcalo. Promatraj linije svog lica, upravo one izražavaju tvoje osjećaje. Nasmiješi se. Što se događa? Tvoje se usne razvlače i imaš male rupice na obrazima. Oči su sjajne i okrugle.
 
A sad se poigraj!
Gledajući tri različita izraza lica, pokušaj pogoditi koje osjećaje pokazuju.
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Vladimir Nazor
"Halugica"
Vesna Parun
"Miki Trasi i primadona"
Vesna Parun
"Hoću ljutić, neću mak"
Sretna knjiga - Internet trgovina
Art Insight
Art Insight vam pruža dublji uvid u sebe kroz susret s umjetnikom u vama.